Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, miért száműzd a magas sarkú cipőd

5 ok, miért száműzd a magas sarkú cipőd

cipőmagas sarkú cipő
0

Írta:

Jobban jársz, ha inkább lapos talpú cipőt hordasz

Minden nő életében eljön az az idő, amikor már nincs értelme magas sarkút hordania. A kikandikáló lábujjak, a plusz 4-10 centiméteres magasság és a tény, hogy a lábaid sokkal szebben mutatnak benne, már kevésbé fontos, mint a tűsarkú hordása során keletkező hólyagok és bütykök elviselése.

Ez az 5 dolog megváltozik, amikor megszabadulsz a magassarkúdtól.  (Vagy beteszed a táskádba, és csak akkor veszed fel, ha valami fontos eseményre készülsz)

1. A lábad hosszabb lesz

Magas sarkúban csak hosszabbnak látszanak a lábaid, de ha leveszed őket, akkor tényleg hosszabbak lesznek. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás szerint a magas sarkút viselők nem csak rövidebb léptekkel járnak, hanem a vádlijuk izmaik is rövidebbek. Ez azért van, mert ha hozzászoksz ahhoz, hogy csak a lábad egy pontjára terhelsz, akkor a bokádat terheled a sarkadra, és a lábad így nem tudod teljesen kinyújtani. Ahhoz, hogy a lábaid visszakapják a régi dicsőségüket, nagyon fontos a megfelelő nyújtás és az SMR henger, valamint az, hogy eleget járj lapos talpú cipőben.

2. A hátad sokkal jobban fogja magát érezni

A magas sarok csodálatos feneket „csinál”, mert blokkolja a medencéd mozgását, ezzel arra kényszerítve a hátadat, hogy folyamatosan hátradőljön. A gerinced, valamint az ezt a részt stabilizáló izom alsó részén így nagyobb lesz a nyomás – állítják szakértők. A rendszeresen magas sarkúban járó nők közül sokan tapasztalják a csigolyák egymásra csúszása következtében keletkező fájdalmat, ami idegkárosodást is okozhat. Ha leveszed a tűsarkút, a gerinced automatikusan visszaáll a megfelelő helyzetbe. Ezzel csökken az alsó hátiszakaszra gyakorolt nyomás és fájdalom, még abban az esetben is, ha ezt a csigolyák egymásra csúszása okozta.

 

3. A sarkad (nem a cipőé, a lábadé) talán fájni fog

A magas sarkú nem csak a vádlidat, hanem az Achillesedet is lerövidíti. Ha hirtelen lapos talpúra váltasz, a túl szoros inak megfeszülnek – állítják ortopéd szakemberek. A saroksarkantyú gyulladásától szenvedő emberek fájdalma is súlyosbodhat. Attól függően, hogy napokat, heteket vagy hónapokat töltöttél magas sarkakon, amikor leveszed a cipőd, az ín visszaáll az eredeti hosszúságára, és megszűnnek a fájdalmaid.

4. A futótérded csodával határos módon eltűnik

Nem számít, hogy riszálod magad, amikor magas sarkút viselsz, a súlypontod túlságosan előre tolódik. Ez extra megterhelést jelent a térd ínszalagjainak – állítják specialisták. Ezért a térdfájdalmaknál ne a futást szüneteltessük, hanem keressük meg a valódi okot.

5. Az egyensúlyérzéked fejlődik

Ha rendszeresen viselsz magas sarkút, könnyebben kibillenhetsz az egyensúlyodból, még akkor is, ha aznap történetesen lapos cipőben vagy. Egy friss kutatás megállapította, hogy a légiutas kísérők képzése során a több éven át tartó magas sarkú viselése során a boka két oldalán lévő izmok között egyenetlenség alakul ki, ami instabilitást és egyensúlyzavart okoz. Kutatók szerint azonban ha lapos talpú cipőben járunk, lehetővé tesszük, hogy a boka körüli izmok megfelelően dolgozzanak, ezzel stabilitást es jobb egyensúlyt teremtve.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X