Főoldal > EGÉSZSÉG > Szüntesd meg az irodai munka veszélyeit

Szüntesd meg az irodai munka veszélyeit

hátfájásíróasztalirodai munkamunkamunkahelystressztestmozgás
0

Írta:

Az egész napos asztalnál ülés veszélyeire már évekkel ezelőtt fény derült. Különböző egészségi problémákat okoz, ha sok időt töltesz az irodában üldögélve, például szívinfarktust, stroke-t, emésztési rendellenességeket, de a legszélsőségesebb esetekben akár halált is.

A kéztőalagút szindróma az egyik legtipikusabb probléma a számítógép-használók körében, de ezen felül gyakran megfigyelhető cukorbetegség, ami ugyan nem a gépnek köszönhető, inkább a mozgásszegény életmódnak. A sok munka, a sok ücsörgés és a kemény munkának köszönhető rengeteg stressz komoly egészségi problémákat okoz.

Az asztal mellett dolgozó nőknél megfigyelhetők csípőproblémák, melyek azért a nőket érintik, mert az ő csípőjük szélesebb a férfiakénál. A gerincre nehezedő nyomás derékfájást, gerincproblémákat okoz. Ezen felül pedig a monitor hosszas bámulása szemszárasságot okoz. Az állandó képernyőbámulás, a szem folyamatos mozgatása a szem megerőltetését eredményezi. Sajnos a mozgásszegény életmód következményében visszerek is kialakulhatnak, melyek nem könnyítik meg a mozgás bevezetését.

A mai világban az emberek nagy százaléka dolgozik irodában, ideje legnagyobb részét egy íróasztal mellett ülve. Ha te is így töltöd napjaidat, a térded, lábad, csípőd és gerinced komoly veszélyben van. Megmutatjuk, milyen szokások beillesztésével tudod mérsékelni, de akár megszüntetni ezeket a panaszokat.

Álló asztal

Már évekkel ezelőtti kutatások igazolták, hogy az állva dolgozás sokkal jobb a szervezetnek, mint az állandó ücsörgés. Elsőre természetesen nagyon fárasztó és kellemetlen lehet, ezért szépen lassan szoktasd hozzá magad, eleinte csak rövidebb időt töltve így. Amire mindenképp szükséged lesz, az egy kényelmes cipő. Ha egy szőnyegen állsz, még jobban kipárnázhatod a lábad.

Irodakörök

Az egész napos ülést szakítsd meg és sétálj: egy-egy irodai körsétával felpörgetheted a vérkeringést, zsírégetést, cukorbontást és emésztést. Ha fél óránként mész egy kört az irodádban, az nem fog a munkád rovására menni, sőt, serkenti a hatékonyságod is.

Thoughtful photo editor looking at her screen in office, Image: 211935582, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Nyújtás

Csak azért, mert fáradt vagy az irodai munkától, az nem jelenti azt, hogy nem mozoghatsz egy kicsit. Nyújts és mozogj annyit, amennyit csak tudsz, ugyanis ezzel csökkented az egész napos ülés negatív hatását. Vannak olyan nyújtó gyakorlatok, melyek csupán pár percet vesznek igénybe és az íróasztal mellett is végezhetők.

Jógalabda

Teljesen feldobhatod az irodád és a szervezeted egyaránt, ha egy ilyen színes labdán ülve töltöd a napod. Felpörgeted az anyagcseréd, kevésbé terheled a gerinced és még az egyensúlyérzéked is fejleszted. Csak nyerhetsz vele, ha lecseréled a régi, kopott irodai széked, nemde?

Szabadtéri meetingek

Egy hatalmas íróasztal körül, egy unalmas, fénytelen irodában ülve tartani a meetingeket elég unalmas már, nem igaz? Ha szeretnéd egészségesebb és inspirálóbb helyszínen tartani a találkozókat, menjetek a szabadba! Nemcsak egy sokkal szebb és egészségesebb környezetben lesztek, de még a testeteket is átmozgatjátok egy-egy ilyen sétával.

A legjobb az íróasztal okozta problémák elkerülésére a testmozgás. Teljesen mindegy, hogy milyen típusú edzést választasz, a lényeg, hogy valamivel rendszeresen erősítsd és mozgasd át a tested.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X