Főoldal > MOZGÁS > 3 tartásjavító jógapóz irodában ücsörgőknek

3 tartásjavító jógapóz irodában ücsörgőknek

egészséggerincirodajógamunka
0

Írta: and

A követői úgy tartják, hogy a jóga, testgyakorlatai révén, segíti a helyes testtartás kialak&

A követői úgy tartják, hogy a jóga, testgyakorlatai révén, segíti a helyes testtartás kialakítását, a megfelelő izmok és ízületek nyújtását és erősítését, míg a különféle légzőgyakorlatok oldják a stresszt és segítik a koncentrációt. Ugyanakkor sokan óva intenek a jógától, mondván, hogy nem megfelelően végezve rengeteg sérülést okozhat.   

Árt vagy nem

Több híres jógaoktató az óráin szinte kizárólag a legegyszerűbb pozíciókat végezteti tanítványaival, de ezeket addig, amíg a résztvevők már valóban úgy érzik, beleszakadnának még egy másodpercbe. Kerülik a bonyolultabb, kitekeredős vagy fejenállós pozíciókat. Úgy vélik ugyanis, hogy a legtöbb embernek egyáltalán nem kellene jógáznia, mert túl nagy a sérülés veszélye. Szerintük ennek oka az, hogy nagyon sokan jönnek korábban szerzett sérülésekkel, vagy egész napos irodai ülés miatt legyengült izomzattal jógázni. Márpedig ahhoz orvosi végzettség kellene, hogy biztonsággal meg lehessen állapítani, ki mitől fog megsérülni, mi tesz jót neki, és mi az, ami árthat. Nem szabad elfelejteni, hogy a jógát nem a nyugati irodai dolgozóknak találták ki, hanem olyan embereknek, akik az idejük nagy részét amúgy is lótuszülésben ücsörögve töltötték – vallják egyes jógaoktatók.

Márpedig azt, hogy nem az irodai dolgozóknak találták ki a jógát, jó néhány rémtörténet is alátámasztja, melyek a gyakorlatok okozta bordatörésekről, izomszakadásokról, retinasérülésekről szólnak. Tara Stiles azonban pont arra tett kísérletet, hogy bebizonyítsa, a jóga gyógyító erejű még a hivatalokban ülőknek is.

joga2.jpg ()Egyszerű, de nagyszerű

„A jóga jótékony egészségügyi hatásait ugyan évezredek bizonyítják, a közvélemény előtt ezek mégis újdonságszámba mennek. Amennyiben azonban elsajátítasz néhány egyszerű, de az életedet megváltoztató gyakorlatot, nem kell profinak lenned ahhoz, hogy rájöjj, miért fantasztikus a jóga, hiszen mindent megmagyaráz, hogy jobban érzed magad tőle” – mondja Stiles. Az általa „hivatali pozitúrának” elnevezett testtartás következménye lehet a beszűkült csuklómozgás, a letapadt csípő, az előre eső váll és a görnyedt hát. Ám ezeket három egyszerűen elvégezhető jógagyakorlattal orvosolni lehet állítja Stiles.

1. A kéz és a csukló kilazítása

Mire jó: Kinyújtja a csuklókat és a billentyűzeten pötyögés miatt görcsölő ujjakat, és újra beindítja a vérkeringést.   

Mit kell tenned: Helyezkedj el négykézláb a talajon. A hátad legyen egyenes (párhuzamos a földdel). A csuklóid legyenek vállmagasságban, a térdek a csípő vonalában helyezkedjenek el. „Fordítsd a jobb tenyered lassan jobbra, amennyire tudod, úgy, hogy az ujjaid nézzenek szembe a testeddel, és a csuklód belső része nézzen előre, a tenyered pedig forduljon meg. Domborítsd kissé a hátad, miközben a karod teljes egészét nyújtod. Számolj el így tízig, közben lélegezz mélyen, hosszan, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalra is” – mondja Stiles.

2. A gyík póz

Mire jó: Segít az irodai székben üléstől letapadt csípőizmok fellazításában.

Mit kell tenned: Helyezkedj el fekvőtámaszba, majd a jobb lábad helyezd a jobb vállad mellé behajlítva, a bal lábad (térded is) pedig maradjon a talajon kinyújtva. Ha érzed, hogy feszül a csípőd, akkor maradj ebben a pozícióban és lélegezz mélyeket. Amennyiben a csípőd nagyobb játékteret enged, akkor végezheted a gyakorlatot az alkarodra támaszkodva is. Vegyél ebben a pozitúrában tíz mély lélegzetet, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalon” – javasolja Stiles. 

3. Gyík póz bokacsavarással

Mire jó: Kiegyenesíti a görnyedéstől megfáradt hátadat és gerincedet.

Mit kell tenned: Vedd fel az előző gyík pozíciót (Alkarok tenyérrel lefelé a földön támasztva, 90 fokos szöget bezárva a válladdal. Jobb lábad a jobb karod mellett, bal lábad nyújtsd hátra, térded a földön). Majd jobb kezeddel nyúlj hátra és fogd meg a térdből megemelt bal lábfejed, miközben fejed lassan jobbra fordítod. Ezután húzd finoman a lábadat a csípőd irányába, és végy három mély lélegzetet ebben a testtartásban. Utána ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalon – mondja Stiles.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X