Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 ok, amiért fájhat a melled

6 ok, amiért fájhat a melled

betegségciciegészségérzékenységfájdalommellmellfájás
0

Írta: and

Van, amikor a női mell sokkal érzékenyebb, mint máskor – lássuk, mikor és miért fordulhat ez elő.

 

1. Kemény edzés

Lehet, hogy most kezded a testmozgást, vagy az is lehet, hogy mozgásformát váltottál, esetleg új tanárral, programmal edzel. Ilyenkor nagyon gyakran úgy tűnhet, hogy a melled fáj, de ez valójában izomláz. A mellkasodon ugyanis vannak izmok, a melled nagyságától és formájától függetlenül, tehát ne aggódj emiatt, ez csak izomláz! Ha több napig nem enyhül a fájdalom, mutasd meg egy orvosnak!

2. Menzesz

A leggyakrabban akkor lehet érzékenyebb a melled, amikor közeledik a menstruációd.  Ezt az érzékenységet ugyanis egy hormon okozza, mely a menzesszel együtt jár. Ez a tested normális reakciója a periódus alatt, semmiképpen nem kell tőle megijedni. A jó hír az, hogy vége van, amikor a menstruációnak is.

3. Rossz melltartó

Ha a melltartód túl gyenge, esetleg a kosár túl kicsi, könnyen ahhoz vezet, hogy a melled összenyomódik, ettől pedig fájni kezd. Az egész napos mozgás során nagyon fontos, hogy olyan melltartót válassz, ami kényelmes és jól passzol mindenhol, mert nagyon megnehezítheti az életed a nem megfelelő választás.

mellfaj2.jpg ()

4. Nagyok a melleid

Különösen akkor, ha a melled nagyobb, nagyon fontos, hogy megfelelően legyen megtámasztva a nap folyamán. A gyerekszülés, szoptatás, és az évek múlása mind nyomot hagy a melleden. Háromból egy maratoni futó arról panaszkodik, hogy érzékenyek a mellei. Ha azt tapasztalod, hogy a melleid nehezek, érdemes kipróbálnod egy erősebb sportmelltartót, melyet pont arra fejlesztettek ki, hogy a helyén tartsa a dolgokat még extrém mozgás közben is – bátran viselhetsz ilyet a hétköznapokban is! A próbafülkében nyugodtan ugrálj és hajolj benne, hogy biztos jó legyen. 

5. Egyenetlenségek

Ha már észrevetted, hogy a melled nem homogén, inkább darabos felépítésű, akkor könnyebben lehet érzékeny. Valószínűleg az érzékenység kapcsolódik a menstruációs ciklusodhoz. Nem kell feltétlenül megijedni, ezek az egyenetlenségek a legtöbb esetben csak folyadékkal teli ciszták, nincsenek összefüggésben a mellrák kialakulásával. Ettől függetlenül azonban évente menj el mellrákszűrésre, hogy biztos lehess benne, nincsen semmi gond.

6. Sok a latte

Habár a tea és kávé nem okoz direkt mellfájdalmakat, egy tanulmány szerint összefüggésbe hozható a koffein és a nők mell környéki diszkomfort érzése. Ha állandóan érzékenyek a melleid és napi 3-4 csésze kávét iszol, kérd ki az orvosod véleményét!

Ha érzékenyek a melleid, nem kell egyből az orvosig futnod, mert normális a pár napig tartó érzékenység. Általában néhány nap alatt elmúlik ez az érzés. Azonban akkor, ha a fájdalom erős és nem akar elmúlni, sem enyhülni, menj orvoshoz. Esetleg otthon vizsgáld meg a területet, hogy nincs-e változás a textúrában, felépítésben. Ha bár kellemetlen lehet, beszélj az orvosoddal ilyen esetben.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X