Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészségügyi hazugságok, amikben nem kellene hinned

Egészségügyi hazugságok, amikben nem kellene hinned

alvásbetegségegészséggyógyuláshazugsághüvelymultivitaminorvostévhitvitamin
0

Írta:

Az interneten rengeteg orvosi témában találhatsz hasznos információkat, ám jó ha tudod, hogy sok a félrevezető tájékoztatás is: muszáj szelektálni!

 

A világháló gyakorlatilag tárháza az orvosi jellegű felvilágosításoknak, melyek segítenek jobban tisztában lenni testeddel és lelkeddel.  Ám szerencsétlenségünkre még nincs az internetnek kijelölt robot-orvos csoportja, akik kiválogatnák, hogy a ránk zúduló egészségügyi hírekből mi az igaz, mi a hamis, és mi a még nem bizonyított információ. Márpedig amíg ez nem megoldott, addig bizony rajtunk múlik, hogy kiszűrjük a tömegesen közzétett egészségügyi és wellness kutatásokról szóló anyagokat. 

Hogy milyen tévhitek terjedtek el, abból nézzünk most hármat.

1. tévhit: A tinédzsereknek őrült mennyiségű alvásra van szükségük

Az igazság:
Nem létezik olyan mágikus kapcsoló, amit elfordíthatsz, ha betöltöd a 18-at. Az alvás-viselkedés ugyanúgy, mint bármi más, fokozatosan változik. Ha úgy találod, hogy nem alszol már olyan mélyen, mint középiskolás korodban, az feltehetően nem véletlen, a korosodással együtt jár. Az általános vélekedés szerint az alvás gyakran függ a kortól, az egészségi állapottól és a téged érő külső hatásoktól. Így nem kell meglepődnöd azon, miért van, hogy 30 évesen jobban alszol, mint 40 évesen, vagy 28 évesen miért alszol rosszabbul, mint tetted azt 15 esztendősen.

Az alvásigény azonban egyénenként is változik, de a szakemberek szerint ez is teljesen normális. Általában egy felnőttnek naponta átlagosan 7-8 óra alvásra van szüksége, de persze akadnak olyanok is, akiknek ennél többre, 9-10 órára, míg olyanok is akadnak, akiknek ennél jelentősen kevesebbre, napi 4-5 óra szundikálásra van igénye.

2. tévhit: A hüvelyi szagok azt jelzik, hogy valami nincs rendben és kövér vagy 

Az igazság:
A sajátos hüvelyszag teljesen normális, de azt is jelzi, hol tartasz a menstruációs ciklusodban. Tehát az elképzelés, hogy a tiszta hüvely mindig jó illatú, ésszerűtlen, mert két héttel később ugyanaz a vagina lehet, hogy teljesen eltérő illatúvá válik.
Jó ötlet lehet a zuhannyal való tisztítás, de jó, ha tudod, hogy ha hosszú ideig nem változik semmi, az veszélyt jelezhet. Az egészséges hüvely ugyanis magától visszatér az eredetihez és ugyanazt a szagot termeli, mint előtte. A hüvely normális illatát a vagina flórája biztosítja, melyet befolyásol az izzadtság és a hormonváltozások, melyet a fogamzásgátló vagy akár a szex okozhat. Néhány estben egy különösen erős vagy szokatlan szag lehet a jele például annak, hogy bakteriális hüvelyfertőzésed, vagy hüvelygyulladásod van. Sok egyéb fertőzés ugyanakkor semmilyen szaggal nem jár, ezért valószínűleg mégsem ez a legjobb mutatója annak, hogy valami nincs rendben “odalent”. Ha furcsa, szokatlan szagokat tapasztalsz, mindenképp fordulj nőgyógyászhoz!

eu2.jpg ()

3. tévhit: Naponta hatalmas mennyiségű multivitaminra van szükséged, különben meghalsz

Az igazság:
Oké, ez nagyon drámaian hangzik. De érdemes tudni, hogy például az amerikaiak milliókat költenek vitaminokra és kiegészítőkre minden évben – ez a szám pedig egyre növekszik, 2003 és 2006 között például 39 %-kal nőtt.
Ezt figyelembe véve joggal gondolhatjuk, hogy a vitaminok nagyon fontosak. Egy tanulmány viszont kiderítette, hogy a vitaminok segítségével nem lehet megelőzni bizonyos krónikus betegségeket vagy a halált, de a túlzott használatuk sem indokolt és nem is kerülendő.
Ez a megállapítás érvényes az antioxidánsoktól kezdve az A-, B- és az E- vitaminokig mindenre. Az ominózus tanulmány szerzőinek egyike, Eliseo Guallar azt mondja, hogy „annak a kijelentésnek nagy része igazából marketingfogás, hogy a kiegészítők megoldanak minden gondot, és ez ráadásul félrevezető.  A kiegészítők szedése helyett sokkal inkább az egészséges és jól felépített étrend javasolt.

Miközben a vitaminok jótékony hatása már bizonyított egyes különleges esetekben (mint például szülés előtt a folsavé), arról nincs perdöntő bizonyítékokat bemutató tanulmány, hogy szedésükkel megelőzhető a rák vagy egyéb krónikus betegség. Sőt, Guallar szerint közülük néhánynak bizony még inkább ártalmas is lehet a túlzott fogyasztása. Egy egyszerű kiegészítő ugyanis sok-sok idő alatt tudja biztosítani a vitaminból a kellő mennyiséget, viszont ez a kiegyensúlyozott táplálkozással könnyedén megoldható.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X