Főoldal > EGÉSZSÉG > Így előzd meg a tavaszi fáradtságot

Így előzd meg a tavaszi fáradtságot

energiaétkezéskávémozgásszaunatavasztavaszi fáradtság
0

Írta:

A tavasz közeledtével ki kellene csattannunk a boldogságtól és a tettrekészségtől, ám legtöbbünk csak fáradtságot és levertséget érez. Vajon miért van ez, és tehetünk-e ellene valamit?

A furcsa lehangoltság leginkább az évszakváltással magyarázható. A hosszú, sötét tél után ugyanis szervezetünk nem képes egyik napról átállni a másikra a hosszabb, világosabb napokra. A tavaszi fényviszonyok gyorsabb, intenzívebb tempóra sarkallják az embert, de eltart egy darabig, amíg kikecmergünk a lassabb, téli, nyugisabb ritmusunkból. Ráadásul ez igen fárasztó folyamat. Fogadd meg tippjeinket, hogy minél előbb átlendülj a holtponton.

Mozogj!

…lehetőleg a szabadban, a friss levegőn. Ilyenkor egyébként is csábít a természet, kapd hát elő a futócipődet, vagy csak sétálj egy kiadósat a természetben. Mindegy, hogy vízpartot, erdőt, hegyet vagy csak egy közeli parkot választasz célpontnak, a lényeg, hogy töltsd fel a testedet minél több napfénnyel, a lelkedet pedig madárcsicsergéssel.

Szervezz programokat

A test mellett tavasszal az elme is felfrissül. A kulturális események tárháza ilyenkor még tovább bővül, érdemes a hétvégét színházlátogatással, kiállítással, gasztrotúrákkal vagy egész egyszerűen egy szimpla városnézéssel tölteni. A lényeg, hogy menj, utazz, láss világot!

Ápold a lelkedet

Gondold végig, mi okoz számodra kikapcsolódást, elmélyülést, örömöt. Egy jó könyv, kávé a barátokkal, esetleg saját kezű dekorációk készítése? Mindegy, hogy mi a hobbid, ilyenkor szentelj még több időt kedvenc elfoglaltságodra. A hosszabbodó nappalok úgyis azt az érzetet keltik bennünk, hogy sokkal több minden fér 24 órába, mint télen.

Figyelj jobban az étkezésre

A hosszú tél bizony megviseli szervezetünket. Nem hiába a húsvétot megelőző heteket nevezték ki böjti időszaknak, ugyanis a télen felhalmozódott méreganyagokat tavasz elején tanácsos száműzni a szervezetből. Ha nem is böjtölsz, illetve méregtelenítesz, sokat teszel kiegyensúlyozottságodért, ha jóval több folyadékot fogyasztasz, és sok friss zöldséget és gyümölcsöt eszel.

Pezsdítsd fel a vérkeringésedet

… és egyúttal testedet, lelkedet, elmédet is. Erre lehetőleg természetes alternatívákat válassz, az energiaital és a kávé nem biztos, hogy a legjobb választás. Ha bírod a szaunát, illetve a váltózuhanyt, alkalmazd őket rendszeresen. Nem csak felfrissítenek és energiával töltenek fel, de még a bőrödet is csodaszéppé és ruganyossá varázsolják.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X