Főoldal > EGÉSZSÉG > Mizuna, az egzotikus immunerősítő

Mizuna, az egzotikus immunerősítő

egészségimmunerősítőmizunasalátatáplálkozászöldség
0

Írta:

Ránézésre egyszerű, ízre érdekes, tulajdonságaiban különleges, ez a mizuna, ami mustárspenótként vagy sárkányfogó saláta néven is ismert.

A káposztafélék családjához tartozó mizuna kínai eredetű, mégis Japánban terjedt el igazán, de már hazánkban is kapható, sőt termeszthető. Ha mizunát szeretnél nevelni, figyelj arra, hogy félárnyékos helyet kedvel a növény, minden talajban otthonosan érzi magát, vízigénye azonban jelentős. De miért éri meg termeszteni ezt a kissé csípős, boros ízű zöldséget?

Vitaminok és ásványok nagy mennyiségben

Gazdag C-vitaminban, E- és K-vitaminban, magas a vas- és foszfortartalma, valamint kalciumban, magnéziumban, folsavban, béta-karotinban és káliumban is bővelkedik. Rendkívüli immunerősítő hatással rendelkezik, gazdag a rákmegelőzésben fontos szerepet játszó úgynevezett glükozinolátokban. Élelmi rostból is jelentős mennyiséget tartalmaz, így az emésztésed rendben tartásához is hozzájárul, és még az ideális súlyodra is vigyáz.

, Image: 95215882, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Immun-csoda

Az immunerősítő hatást sok zöldségtől, gyümölcstől, gyógynövénytől ismerheted már. Az immunrendszered az egészséged záloga, ezért kell odafigyelni rá. A legyengült immunitásra valamilyen allergiás reakcióval válaszol a szervezet. Könnyen behatolnak a kórokozó baktériumok és vírusok, hamarabb jönnek a betegségek. A mizuna fogyasztása során a megelőzés és a védelem is biztosítva van.

Így fogyaszd!

Gyakorlatilag bármilyen salátába illik, hiszen látványban elveszik a többi zöld között, de ízben kiemelkedik. Párolva és főzve is fogyasztható, a wokban készült ételekhez általában azonban csak ízesítőként tálald. Pirított és meleg ételekhez is illik, sőt, ha igazán bátor vagy, akkor smoothie alapanyag is lehet, de fűszereket is keverhetsz hozzá.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X