Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 rossz szokás, ami miatt fáj a nyakad

5 rossz szokás, ami miatt fáj a nyakad

egészségfájdalomgerincnyaknyakfájdalomtesttartás
0

Írta:

Legyen szó éles szúró fájdalomról egy hosszú nap után az irodában, vagy tompa fájdalomról rögtön ébredés után, vedd észre, hogy nyakad segítségért kiált.

A nyaki fájdalom gyakori, a népesség akár 67 %-át is érinti, de ez nem véletlen. Oka lehet baleset vagy betegség, mégis valószínűbb, hogy a kiváltó ok az életmódban kereshető.

Íme, az öt leggyakoribb rossz szokás

1. Görnyedten ülsz

Leroskadsz egy halom könyv elé, vagy előrehajolva ülsz a számítógép előtt, ez a rossz testtartás a nyak és a váll izmait jelentősen megterheli. Tartsd magad lazán! Figyelj rá, hogy a fejed, a nyakad, a gerinced és a medencéd egymás felett függőlegesen legyenek, mintha egy ceruzát tartanál a két lapockád között.

2. Nem megfelelő a munkaállomásod

A krónikus nyakfájásnak csak egyik okozója a számítógép. Gyakran az irodai székek sem megfelelőek. Az elégtelen deréktámasz, a hiányzó kartámaszok nem támogatják a gerinc természetes „S-kanyar” tartását. A nem megfelelő asztalok miatti görnyedés okozza a „C-alakú” testtartást, ami további terhelést jelent a nyaki- és az ágyéki csigolyáknak. Kérd a HR osztály segítségét, ergonomikusabb-, sőt akár álló munkaállomások kialakításához. Ha ez nem működik, legalább arra legyen lehetőség, hogy minden 30-40 percben fel lehessen állni az asztaltól, hogy egy kis mozgással javítsd a vérkeringést és a gerinc is fellélegezhessen.

Natural beauty with a painful neck on white background, Image: 167666016, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

3. Dohányzol

A tüdőráktól kezdve a diabéteszig mindent összefüggésbe hoznak a dohányzással, most még a krónikus nyakfájás is felkerül a listára. A dohányzás dehidratálja a nyaki és a háti csigolyákat. A dohányzás  hatására, kevesebb oxigén jut az erekbe, ami miatt fájdalom alakulhat ki a gerinccsigolyákban.

4. Az okostelefonod megszállottja vagy

Ha megállás nélkül a telefonod nyomkodod, nem csak a hüvelykujjad fájdul meg. Minden alkalommal, amikor rápillantasz a készülékedre –akár üzenetet küldesz egy barátodnak, akár hivatalos email-re válaszolsz, vagy csak játszol valamit – egy csomó feszültség keletkezik a nyakizmaidban. A fejet úgy kell elképzelni, mintha egy bowlinggolyó egy golfütőn pihenne. A fej súly körülbelül 5,5 kg, így nagy erőfeszítésébe kerül, hogy ezt a „bowlinggolyót” a nyak a helyén tartsa. Csökkentsd le a telefon nézésével töltött időt, és amikor lehet, tartsd szemmagasságban a készüléket!

5. Túl sok alkoholt iszol

Nem meglepő, hogy ha rossz pozícióban alszol, akkor másnap nyakfájással indítasz. Noha ez időről időre megtörténhet, aki túl sokat iszik, annál ennek esélye jelentősen megnő. Ennek nagyon egyszerű okai vannak. Mindenki mozog álmában és váltogatja a testhelyzetét, azonban az ittas ember hajlamos kevesebbet-, vagy egyáltalán nem mozogni alvás közben. Ez azt jelenti, hogy a test egy kényelmetlen, nyakat feszítő helyzetben is maradhat. A másik ok ami szinte biztosan nyakfájást okoz reggelre, a túl sok, vagy túl puha párna. Mindkettő zavarja a nyak és a fej természetes pozícióját. Ergonomikus matraccal és párnával elkerülhető a reggeli nyakfájás.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X