Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tuti életmódtanács, hogy megelőzd a rákot

5 tuti életmódtanács, hogy megelőzd a rákot

betegségdiétaegészségéletmódétkezésráktáplálkozás
0

Írta:

Tegyél azért tudatosan, hogy elkerülhesd a rákot – van 5 tuti tanácsunk, amit érdemes megfogadnod.

1. Ellenőrizd a multivitaminod összetételét!

A B-vitaminok fogyasztása kiemelten fontos azok számára, akik gyereket terveznek, vagy már kisbabát hordanak a szívük alatt, hogy megelőzzék a születési rendellenességeket. Azonban, ha a rákos megbetegedésekről van szó, túlzott bevitelük kifejezetten káros lehet. A szintetikus folsav túladagolása összefüggésbe hozható a vastagbél-, a tüdő- és a prosztatarák kialakulásának fokozott kockázatával. Ellenőrizd a multivitamin-készítményed összetételét, főleg ha sok folsavban gazdag élelmiszert fogyasztasz, mint a gabonafélék, a zöld leveles zöldségek, a lencse, a narancslé és a máj. Ha a táplálék-kiegészítőd több mint 400 mg folsavat tartalmaz, a bevitt táplálékokkal együtt könnyedén 1000 mg-nál is többet vehetsz magadhoz naponta. A különálló vitaminkészítmények, mint a C-vitamin vagy a kalcium, ezért jobb választások azok számára, akik nem terveznek gyermeket.

2. Szakadj el a mobilodtól!

A mobilodon csak rövid hívásokat bonyolíts, vagy használj kihangosítót beszélgetések közben, hogy távol tartsd magadtól a telefon által sugárzott rádiófrekvenciás energiát. Az agyrák kialakulása és a rendszeres mobilhasználat közötti szoros összefüggés egyelőre nem bizonyított, de több tanulmány kapcsolatba hozta már őket. Hidd el, nem éri meg kockáztatni az egészséged!

rakos2.jpg ()

3. Kerüld el az elhízást!

A túlsúly (BMI 25-30 között) vagy az elhízás (BMI 30 felett) a nőknél 20%-kal, a férfiaknál 14%-kal növeli a rákos halálozások számát. Azonban, ha hirtelen sok kilót adunk le, akkor jelentősen csökken a női hormonok termelődése a szervezetben, amelyek védenének a mell-, a méh- és a petefészekrák ellen. Jobb tehát, ha egészséges életmóddal a megelőzésre helyezed itt is a hangsúlyt, azonban ha mégis felszaladt pár felesleges kiló, csak 4-5 kg adj le belőle a fogyókúra alatt!

4. Védd magad színekkel!

Ha nemcsak a legújabb trendek szerint, hanem egyben bölcsen választod meg az outfited, avval a bőrrák ellen is óvod magad. A spanyol kutatók szerint a piros és a kék szövet jelentősen jobban véd a káros UV sugaraktól, mint mondjuk a sárga vagy a fehér. Ne felejts el tűző napon kalapot viselni: bár a melanoma bárhol megjelenhet a testen, leggyakoribb ott, ahol rendszeresen éri a nap, így a fejtető és a nyak kifejezetten veszélyeztetett terület.

5. Figyelj a fájdalomra!

Ha puffad a hasad, medencetájékon fájdalmat érzel, és gyakran jelentkezi sürgető vizelési inger, akkor keresd fel az orvosod mihamarabb. Ezek a tünetek ugyanis petefészekrákot jelezhetnek, különösen, ha erősen és rendszeresen jelentkeznek. A nők, és sajnos az orvosok is, sokszor figyelmen kívül hagyják ezeket a tüneteket, a késői diagnózis pedig halálos kimenetelű lehet. Döbbenetes, de 90% a túlélési arány, mielőtt a rák a petefészken kívülre is átterjed.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X