Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 őrült egészségügyi tipp, ami működik!

7 őrült egészségügyi tipp, ami működik!

antioxidánsbetegségegészségfájdalomgyógyszergyógyulásimmunrendszer
0

Írta:

Sok módszer, amely javítja az egészséget, nagyon egyszerű: fogyáshoz egyél kevesebbet és mozogj többet; töltsd fel magad energiával, aludj többet; kerüld a kiszáradást, igyál többet. Mások azonban teljesen idegenek az ösztöneinktől.

 

Az alábbi tippek tényleg működnek, nem írtuk rosszul őket!

1. Egyél többet, hogy kevesebbet egyél!

Egyél többször kevesebb adagot! De az sem mindegy, hogy mit eszel. Ha több kis adagnyi szénhidrátot eszel, nem teszel semmi rosszat, csak szinten tartod a vércukorszinted és ettől kevésbé leszel éhes. A szakértők fehérjét is ajánlanak, mondjuk mogyoróvaj vagy sajt és alma formájában. Ezeknek ugyan magas a kalóriatartalmuk, de a fehérje és a zsír segít, hogy gyorsabban és tovább érezz teltséget és a végén kevesebbet egyél.

2. Igyál kávét, hogy jobban pihenj!

Egy tanulmány Japánban vizsgálta a „kávé után pihenő” jelenséget. Az egyik csoport kb. 200 milligramm koffeint fogyasztott (1-2 csésze kávé), majd azonnal 20 perces pihenőre ment. A másik csoport csak a pihenőt tartotta meg kávé nélkül. A kávét fogyasztott csoport sokkal jobban szerepelt a későbbi tesztkéréseknél. Miért lehetséges ez? Amikor a 20 perces szieszta véget ér, az agyat megtisztítja egy adenozin nevű nuklozidtól és a koffeinnel együtt maximalizálja az éberséget. Ahogy az adenozin szint emelkedik, egyre fáradtabbak leszünk. A szieszta és a koffein együtt törli a szervezetből az adenozint, ettől pedig nagyon ébernek érezzük magunkat.

3. Az egészséges fogakért ne étkezés után moss fogat!

Ez különösen igaz a savas ételekre. A savas ételek, mint a citrusfélék, sportitalok, üdítők, paradicsom mind gyengítik a fogzománcot. A fogmosás ilyenkor felgyorsítja a sav zománcra gyakorolt hatását. Ha ilyesmit eszel, várj 30-60 percet a fogmosással!

furatrukk2.jpg ()

4. Ne igyál energiaitalt, ha fáradt vagy!

Az energiaital akár ötször több koffeint tartalmaz, mint a kávé, és cukrot is adnak hozzá. A hatása viszont múlandó, aztán jönnek a kellemetlen mellékhatások: idegesség, ingerlékenység és szapora szívverés. Sőt, az energiaitalok gyakran tartalmaznak taurint, mely a központi idegrendszert serkenti. Egy doboz ital akár 50 g cukrot is tartalmaz, ez olyan 13 kanálnyi. A cukor megemeli a vércukorszintet, de gyorsan össze is omlik a szervezet és sokkal fáradtabb és kimerültebb leszel, mint előtte.

5. Hízz, hogy fogyj!

Az izom nehéz, ez van, viszont kisebb helyet foglal, mint a zsír. Sok nő csupán a mérlegen látott kilók számára koncentrál, amikor szeretne javítani az alakján. Visszafogják a kalóriát, a súlyuk mégsem változik. Az ok: egy kiló zsír súlya ugyanannyi, mint egy kiló izomé, de az izom kevesebb helyet foglal. Így lehet két ember egyforma súlyú, mégis az egyik nagyon karcsú, a másik viszont túlsúlyos.

6. Igyál vizet, amikor tele vagy!

Amikor puffadtnak érezzük magunkat, általában vizet iszunk. Ez tulajdonképpen úgy hangzik, mintha csak rontana a helyzeten, de gyakran tényleg segít. Ha például magas rosttartalmú diétába kezdesz, a szervezetnek több vízre van szüksége. A víz keveredik a vízben oldódó rostokkal és egy zselészerű anyagot hoz létre. Ez pedig csökkenti a puffadást. A kiszáradás is okozhat felfúvódást, mert a szervezet vizet tart vissza és ettől felfúvódik. Ekkor is hatékony módszer, ha iszol némi vizet.

7. Igyál egy forró italt, ha meleged van!

Ezt a módszert alkalmazzuk talán a legritkábban, pedig roppant hatékony. Két friss tanulmány is igazolja, hogy a forró ital jobban lehűt, mint a jeges. Már rég rájöttek erre olyan kultúrákban, mint például India, ahol forró italokat isznak a melegben. Amikor meleget iszol, a test érzékeli a hőmérséklet-változást és plusz hőt termel. A verejték pedig elpárolog és hűti a tested.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X