Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 „egészségmítosz”, amik miatt soha többé nem kell aggódnod

9 „egészségmítosz”, amik miatt soha többé nem kell aggódnod

betegségegészséghidratációkoleszterinlázmítoszőszüléstáplálkozástojás
0

Írta:

Ne dőlj be többé ezeknek az egészségmítoszoknak, már rég megcáfolták őket!

 

Két liter víz egy napra

Hány évig hallgattuk ezt! De végre megdőlt ez a mítosz is, hiszen elég, ha a gyümölcsök és zöldségek nedvességtartalmára gondolunk, de ott vannak a napközben elfogyasztott teák, üdítők, sőt, a kávé is, ami a hiedelemmel ellentétben nem szárít ki – ez mind beleszámít a napi folyadékadagba. Annyit igyál, amennyire igényed van, akkor nem lehet baj.

Ősz hajszálak a stressz miatt

Való igaz, a stressz nem tesz jót: roncsolja az egészséges sejteket, megemeli a stressz-hormonok szintjét, így egy-egy rázós nap valóban nyúzottá tehet. De azt semmi nem bizonyítja, hogy az ősz hajszálakat is szaporítaná, sokkal inkább a genetikai örökség és biológiai alkat kérdése a dolog.

A halvány fényben olvasás rontja a szemet

Anyukák generációi bírták így alvásra a könyvmoly csemetéket, de sajnos az elmélet megdőlt: bár a gyenge fény melletti olvasás száríthatja és kipirosíthatja a szemet, maradandó károkat nem okoz. Legfeljebb szarkalábakat…

A kávé káros

Ez a tévhit is sokáig tartotta magát, de mára a kávé visszanyerte jogos helyét a cseppet sem egészségtelen ínyencségek között. Azon túl, hogy finom, az emésztési- és bélproblémákon is segíthet, és több órára felturbózza az agyadat. Nem kell túlzásba vinni, de napi 2-3 csésze teljesen rendben van.

kv2.jpg ()

Ha lázas vagy, enned kell

Már az üknagymamáink is lenyomták a gyerekek torkán a tyúkhúslevest betegség idején, ha éhesek voltak, ha nem. Pedig a bacikat sajnos legtöbbször nem lehet ilyesmivel elkergetni: ha megkapod az influenzát vagy bármilyen meghűléses vírust, az 7-10 napig fog tartani, bármit is (t)eszel. A folyadékpótlás fontosabb, mint hogy erőltesd az evést, szóval igyál jó sokat, és egyél akkor, amikor jólesik.

A friss jobb a fagyasztottnál

Bizony, ez sem igaz. Mivel a zöldségeket és a gyümölcsöket a szüretelés után azonnal lefagyasztják, az értékes összetevők ugyanúgy megmaradnak bennük, mintha frissek lennének. És nem utolsó szempont, hogy fagyasztottból nem csak idénynövényeket lehet kapni, de télen is ehetsz pl. málnát vagy szedret.

A tojás emeli a koleszterinszintet

Szegény tojás is megkapta a magáét, amikor híre ment, hogy túl sok benne a koleszterin… pedig valójában tele van proteinnel, A és D-vitaminnal, amik nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A koleszterintartalma pedig bőven az egy napra javasolt 300 mg alatt van, tehát napi két tojást bátran elfogyaszthatsz!

Öltözz fel, nehogy megfázz

Anyu bizony tévedett: ahhoz, hogy szimplán a hidegtől beteg legyél, annyira át kellene fagynod, hogy már a hipothermia szintjéhez közelíts. Ha ágynak esel, ahhoz mindig köze van valami vírusnak is, úgyhogy sajnos nem mindig tudod kivédeni. Mindenesetre ha jól felöltözöl, az nem árthat, és moss kezet, amilyen gyakran csak tudsz.

Az ajakíred megbetegíthet

Mióta felfedezték, hogy az ajakírnek van egy minimális ólomtartalma, tartja magát a vélekedés, hogy különféle betegségeket okozhat. Valójában nem kell ehhez ajakír: ólom mindenben van körülöttünk, a levegőben, az ételekben, és ami a szőlőzsírodban van, az ehhez képest elhanyagolható mennyiség.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X