Főoldal > DIÉTA > Ütős érvek a gyorsfagyasztott ételek mellett

Ütős érvek a gyorsfagyasztott ételek mellett

egészségfagyasztottgyümölcsvitaminzöldség
0

Írta:

A mélyfagyasztott ételeknek, feldolgozottságuknak köszönhetően, rossz hírét keltették, pedig az igazság az, hogy a legegészségesebb ételek az üzletekben a fagyasztópultokban találhatók.

Íme 5 igazán ütős érv, amiért ne csak ma, hanem egész évben töltsd fel a fagyasztód gyorsfagyasztott gyümölcsökkel és zöldségekkel!

A mélyfagyasztott gyümölcsök és zöldségek igazán érettek

Abban a percben, amikor a gyümölcsöket és a zöldségeket leszedik, elkezdenek veszíteni a tápértékükből. Attól az időponttól, hogy leszakítják és begyűjtik a termést, egészen addig, amíg fogyasztásra kerül, fokozatosan csökken a tápértéke. A legtöbb mélyfagyasztott terméket azonban rögtön szedés után lefagyasztják, ráadásul épp megfelelően érett gyümölcsöket és zöldségeket használnak fel. Ezáltal tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, a fagyasztás pedig megőrzi az összes bennük rejlő tápanyagot. A friss áruk viszont akár 1500 km-re is teremhettek, és rengeteg idő telik el, mire a szupermarketek polcaira kerülnek. Ezért legtöbbször már éretlenül leszedik őket, hogy a szállítás alatt érjenek meg.

Több tápanyag van bennük, mint a frissben

A gyorsfagyasztott gyümölcsök és zöldségek ugyanolyan tápanyagdúsak, sőt legtöbbször több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a frissek – ezt támasztja alá két, egymástól független friss kutatás is. A chesteri tudósok 40 különböző tesztet végeztek el, hogy összehasonlítsanak olyan friss termékeket, amelyek 3 napja vannak a hűtőben, mélyfagyasztott megfelelőikkel. Több hasznos tápanyagot találtak minden gyorsfagyasztott termékben, a brokkolitól egészen az áfonyáig. Valójában háromból két esetben a mélyfagyasztott zöldségek és gyümölcsök gazdagabbak voltak antioxidánsokban, luteinben és béta-karotinban. Ez a megállapítás tovább erősíti a korábbi kutatásokat, amelyek szintén arra a következtetésre jutottak, hogy a mélyfagyasztás nem rombolja, sőt kifejezetten megőrzi a tápanyagokat! Egy tanulmány szerint például a friss brokkoli már egy hét után 50%-kal kevesebb C-vitamint tartalmaz, míg gyorsfagyasztott változata csak 10%-ot veszít, több mint egy év után a fagyasztóban.

zold2.jpg ()

Adalékanyagoktól mentesek

Mivel a gyorsfagyasztás tartósítja az ételeket, így nincs szükség arra, hogy adalékanyagokat adjanak a csomagolt termékekhez, legyen szó akár mélyfagyasztott spenótról vagy eperről. Továbbá, ez utóbbiak esetében a natúr termék (sótól és cukortól is mentes) a norma, így hihetetlenül könnyű olyat találni, amelynek az összetevőlistáján csupán az adott zöldség vagy gyümölcs szerepel. Hogy biztos lehess benne, mindig nézd meg a csomagon feltüntetett listát, de garantált, hogy a fagyasztópultban legalább tucatnyi adalékanyagtól mentes terméket fogsz találni.

Szuperegészségesek, mégis gyorsan elkészíthetőek

Az egészségtudatosság jegyében mindannyian szeretünk termelői piacra járni, de veled is biztosan előfordult már, hogy pár nap múlva a hűtőbe nézve arra gondoltál, bárcsak ezek a friss dolgok valamilyen csoda folytán elkészítenék magukat. A gyorsfagyasztott ételek nagy előnye, hogy nem igényelnek mosást, hámozást vagy szeletelést. Így sokkal gyakrabban kerül az asztalunkra zöldség, akár köretként, akár főételként. Egy kutatás arra is rámutatott, hogy a dolgozó nők általában egy óránál kevesebb időt tudnak tölteni az étel elkészítésével, tálalásával, magával az evéssel, majd utána a mosogatással. Természetesen a legtöbb ételnél ezt nem lehet megúszni egy óra alatt, főleg, hogy ez az egy óra az összes napi étkezést magában foglalja! Mivel a mélyfagyasztott termékek megspórolják nekünk az előkészítés idejét, így egészséges fogásokat készíthetünk otthon, elkerülve az egészségtelen gyorsételeket.

Változatosak és nem szezonálisak

A friss dolgok mindig évszakfüggők, sajnos télen kifejezetten szegényes a választék. A gyorsfagyasztott termékek azonban gondoskodnak róla, hogy akár a leghidegebb hónapokban is élvezhessük a nyári nap sugarainak köszönhető finom ízeket. A vitaminok és ásványi anyagok minden jóságát átmentik nekünk télre. Ráadásul rengeteg módon elkészíthetőek, változatossá téve étrendünket. A mélyfagyasztott gyümölcsökből egész évben készíthetünk smoothie-t, beletehetjük a zabkásánkba, a süteményekbe, a házi gyümölcsrizsbe, de akár lekvár helyett gyümölcspürét is készíthetünk belőle pirítósra. A mélyfagyasztott zöldségek kiváló köretek a sovány fehérje mellé, kiegészítve akár a barna rizst, akár a quinoát. Bármikor főzhetünk a családnak főzeléket, rakott fogást vagy akár felfújtat. Egy kis olívaolajjal, fokhagymával és fűszerekkel pedig ízletes és ropogós serpenyős zöldségtálat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X