Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 meglepő dolog, ami tönkreteszi az éjszakai pihenésed

9 meglepő dolog, ami tönkreteszi az éjszakai pihenésed

álmatlanságalvásalvászavarébredésegészségéjszakafáradtságpihenésrelaxációrelaxálásREM fázis
0

Írta:

Sajnos a kényelmetlen hotelszobai ágyakon túl egyéb dolgok is magyarázhatják a rossz éjszakai alvást. Te magad is oka lehetsz annak, hogy az éjszakáid rosszul sülnek el.

 

1. Meleg ágy

Persze, szeretkezés közben “forró ágyra” vágyik az ember, azonban a pihenőidőben próbáld meg hűvösen tartani. Tartsd a termosztátot 20 és 23 °C körül a lakásban. Amikor mélyen alszol, a testhőmérsékleted csökken. Ha a környezeted túl meleg, a tested nem tud kellően lehűlni, mély álomba sem fogsz tudni merülni.

2. Aggodalmak a pénzügyek miatt

Az aggódás az anyagiak, számlák, hitelek miatt azt eredményezi, hogy az agyad nem tud kikapcsolni, nem tudsz rendesen magadra figyelni, így pihenni sem leszel képes. Az ilyen frusztrációk gyakran okoznak álmatlanságot, akárcsak a tévé. A villódzó fény ugyanis megszakítja az „alvó hormon”, a melatonin termelését. Ha még mindig ébren vagy, próbálj bárányokat számolni! Ez lefoglalja az agyadat, és segít ellazulni.

3. Pokoli gyomorégés

Ha nappal fáj a gyomrod, éjszaka égni fog, nem fogsz tudni aludni tőle. De okozhatja reflux is, melynek egyik tünete, hogy keserű szájízre vagy torokfájásra ébredsz. De okozhat gyomorégést a nagyon csípős és nagyon zsíros ételek fogyasztása lefekvés előtt. Ha ilyenkor összegömbölyödsz, feküdj a jobb oldaladra, mert így hosszabb ideig maradhat nyitva a nyelőcső és a gyomor, és ettől jobban fogod magad érezni.

4. Mozgolódó hálótárs

A végtagok dobálása, horkolás, takarólopás mind megzavarhatják az éjszakai pihenést. Ezeken felül a fogcsikorgatás, gyakori fürdőszobába menetel, vagy akár a másik testének melege is zavarhat. Ha a partnered rugdosódó, kérd meg, hogy aludjon a hátán vagy hasán, esetleg pokrócból készíts egy gátat kettőtök közé.

5. Nem kitalált történetek olvasása

A valós történetek olvasása lefekvés előtt zavarhatja az alvást egy kutatás szerint. Az önsegítő könyvek és valós történetek ébren tartanak, mert érzelmi kötődést váltanak ki az olvasóból. De a fiktív történetek esetében könnyen el tudunk távolodni a sztoritól, így nyugodtabb pihenést hagynak.

alvas2.jpg ()

6. Rossz levegő

Te is imádod a naplementét a városban? Városban élni jó, de a magas pollenkoncentrátum nagyon megzavarhatja az éjszakai pihenésed. Egy tanulmány szerint a kevés levegő nem jó alvás közben sem. Minden nap kétszer szellőztess, a legjobb, ha kora reggel és késő este teszed, de legalább este, lefekvés előtt mindenképp!

7. B-vitamin

Próbálj meg úgy gondolni a B-vitaminra, mint egy energetizálóra! Segíti a vörös vérsejtet termelését, segíti az energia beépülését az ételekből, melyeket ettél. Amikor a szervezet ilyen keményen dolgozik, az zavarhatja az éjszakai pihenést. Ha este veszed be a B-vitaminodat, vagy ilyesmiben gazdag ételeket (hal, bab, sötét zöld levelű növények) eszel, számíts rá, hogy rosszabbul fogsz aludni.

8. A macska

Egy alvási zavarokkal foglalkozó klinika azt a megfigyelést tette, hogy az alvási zavarokkal küzdők 10%-a megosztja ágyát a kisállatával. De állatfajták között is van különbség: a kutyák inkább végigalusszák az éjszakát, míg a macskák többet mozognak. Ha aggódsz érte, hogy a macskád az éjszaka közepén átmászik az arcodon, inkább töltsétek más-más szobában az éjszakát.

9. Okostelefon

Az e-mailezés, sporteredmények figyelése a telefonon nem jó szokások este, az ágyból fekve. Az egyik legnagyobb hiba, ha nem kapcsolod ki a telefon hangjelzéseit éjszakára. Meghallod a hangot, az agyad pedig reagál rá. Lefekvés előtt nézd meg a telefonod és utána kapcsold ki, aztán magadat is!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X