Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a dolgok veszélyeztetik a szíved

Ezek a dolgok veszélyeztetik a szíved

betegségcukorbetegségegészséggyógyuláspajzsmirigyszívszívbetegségvérnyomás
0

Írta:

A szívbetegségek annyira elterjedtek, hogy vezetik a halálozási listát a férfiak és a nők körében egyaránt. Persze a szívbetegség kialakulása sok mindentől függ, például az életkortól, a génektől, melyekről nem tehetsz, befolyásolhatod azonban, hogy mit eszel és hogyan élsz.

Az első dolog, hogy felismerd, veszélyben vagy, mert ha már tudatában vagy, akkor tenni is tudsz ellene. Ha magas a koleszterinted, a vérnyomásod, a családban volt már szívbeteg, akkor te is veszélyeztetett vagy, oda kell figyelned magadra és konzultálnod kell az orvosoddal! A veszélyeztetettség azonban nem csak ennyitől függ, figyelj ezekre a veszélyeztető jelekre, betegségekre is!

Diabétesz, prediabétesz

A cukorbetegek esetében kétszer nagyobb az esélye a stroke előfordulásának a nem cukorbetegeknél. Ha egy cukorbeteg szívrohamot kap, annak komoly kockázata van, mert a magas glükóz-szint miatt az erei eleve károsodott állapotban vannak. De nem csupán a teljes értékű cukorbetegek vannak veszélyben: a csökkent glükóz-toleranciások, a prediabéteszesek ugyanúgy veszélyeztettettek.

Endometriózis

Mintha a fájdalmas és termékenységi problémákat okozó endometriózis, mely során a méh nyálkahártya nem kizárólag a méh belsejében, hanem azon kívül is növekszik, nem jelentene elegendő problémát, még a szívbetegségek veszélyét is fokozza. Egy kutatás során 116 000 endometriózissal küzdő nőt kísértek figyelemmel, s felfedezték, hogy a betegség kapcsolatba hozható a koszorúér-betegségek kialakulásával. Az ok: az endometriózis szinte kéz a kézben jár krónikus gyulladással, szabad gyökökkel és emelkedett lipid szinttel.

Preeklampszia és terhességi cukorbetegség

Ha preeklampsziában ,vagyis terhességi magas vérnyomásban, szenvedsz, esetleg terhességi cukorbeteg vagy, azt gondolod, nem kell tovább aggódnod, amint a baba megszületik. Sajnos a helyzet nem ez, mert azok a nők, akik fenti kettőből bármelyikben is érintettek voltak valaha is, nagyobb valószínűséggel fognak később is az adott betegségben szenvedni.

Pajzsmirigy gondok

A pajzsmirigyed túlműködik, esetleg nem működik elég hatékonyan? Sajnos mind a kettő rosszat tesz a szívednek. Ha a pajzsmirigy túlműködik (hipertenziós), túl sok hormont termel, amely serkenti a szívműködést, így az túl gyorsan fog verni. Ha az ellenkezője történik és a pajzsmirigyed alul működik, a szíved túl lassan ver, a vérnyomás lecsökken, a koleszterin szint azonban megnő. A jó hír az, hogy mind a két állapot kezelhető, a kezeléssel pedig a szíved is véded.

Merevedési zavar

A merevedési zavar leggyakoribb eredete vaszkuláris, ami azt jelenti, hogy az vért szállító erek túl keskenyek, a véráramlás túlzottan lelassul. Azért érdekes a dolog, mert így a szívbetegség kialakulása előtt 2-3 évvel korábban is tapasztalhatóak a szívbetegség tünetei. A vaszkuláris merevedési zavar a szívbetegségek egyik jele, nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Autoimmun betegségek

Az olyan autoimmun betegségek, amilyen a lupusz és a rheumatoid arthritis akkor fordul elő, ha az immunrendszer tévedésből megtámadja az egészséges szöveteket. A folyamat krónikus gyulladást idéz elő, ami az erek megkeményedéséhez vezethet. Ha autoimmun betegségben szenvedsz, nagyon fontos, hogy a megfelelő kezelésben részesülj, mely rendszeres szív- és érrendszeri szűrővizsgálatot is jelent.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X