Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 ártalmatlannak tűnő szokás, amely öregít

4 ártalmatlannak tűnő szokás, amely öregít

alvásmozgásöregítőstresszszokástársaság
0

Írta:

Ne kövesd el ezeket a rossz szokásokat, mert korábban megöregszel tőlük, mint szeretnél!

1. Még mindig akkor bújsz ágyba, mint ha még egyetemre járnál

Nem ritka, hogy az elfoglalt nők hazaesve a munkából még nekilátnak az otthoni teendőiknek, így aztán nem csoda, hogy olyan későn kerülnek ágyba, hogy azt egy állandóan bulizó egyetemista is megirigyelné. Az egyetlen probléma ezzel, hogy a túl kevés alvásról már több ízben is bebizonyították, hogy ártalmas az egészségre: a kutatások a magas vérnyomással, cukorbetegséggel, elhízással is összefüggésbe hozták, és amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az alváshiány miatt fáradtabbnak és öregebbnek is tűnsz. Nem kell feltétlenül minden nap nyolc órát durmolnod, de lehetőleg a prioritások között minél gyakrabban kerüljön előkelő helyre az alvás és a tested meg fogja hálálni.

2. Túl sokat stresszelsz

Nyilvánvaló, hogy nem érzed jól magad, ha nagy rajtad a stressz, és most már biológiai oka is van annak, miért kell kerülni az idegeskedést. A stressz növeli a kortizol hormon koncentrációját és a noradrenalint a véráramlatban, ez felpörgeti a vérnyomást és tompítja az immunitást. Ha idővel sem csillapodnak a stressz tünetei, az késlelteti a más betegségekből való kigyógyulást, megkeményedhetnek az artériák, és hatására az agy azon területei összezsugorodhatnak, amelyek a tanulásért, a memóriáért és a kedélyállapotért felelősek. Nem beszélve arról, hogy a stressz miatt öregebbnek is érzed magad. A stresszt sosem számolhatjuk fel teljesen, de ha pozitívabban kezeled a mindennapok gondjait, sokat tehetsz azért, hogy egészséges szinten tartsd a hormonokat. Egy egyszerű légzőgyakorlattal is oldhatod a feszültséget: erősen lélegezz be a szádon, majd lassan az orron keresztül fújd ki a levegőt négy másodpercen át. Aztán hét másodpercig tartsd vissza a lélegzetet, ezután erősen fújd ki a levegőt nyolc másodpercig. Ezt háromszor ismételd meg.

fiatalok3.jpg ()


3. Csak és kizárólag a fogyás miatt edzel

A mozgás az egyik legkiválóbb módszer, amivel visszaforgathatjuk az idő kerekét, de sokan nem profitálunk annyit az edzésből, mint amennyit lehetne, mert a fizikai aktivitásról csakis a fogyásra asszociálunk. A sportnak számos egészségtani hatása van, felsorolni is szinte képtelenség, de többek közt, ha valaki következetesen aktív életmódot folytat, azzal harcolhat az idegkimerültség ellen, csökkentheti a különböző gyulladások, és megelőzhető a 2-es típusú diabétesz, valamint a kor előrehaladtával megjelenő krónikus betegségek. Válassz olyan mozgásformát, amelyet őszintén élvezel – ez a sétától kezdve, a biciklizésen át egészen a táncig bármi lehet – és minden nap legalább 20-25 percet mozogj. Ha kezdő vagy, csak lassan emeld az edzések számát, időtartamát és intenzitását, kis lépésekben haladj előre.

fiatalok2.jpg ()


4. Szinte sosem találkozol a barátnőiddel

Annyira elfoglal a munka, vagy éppen a család, hogy csak félévente egyszer találkozol a barátnőiddel? Íme, a tudományos ok, miért kell ápolni a barátságokat: egy tanulmány megállapította, hogy ha igaz barátokkal vesszük körül magunkat, azzal sokkal inkább biztosítható a hosszú élet, mint a szoros családi kötelékekkel. A barátnők más egészségügyi problémák mellett még az elhízástól, a depressziótól és a szívbetegségektől is megóvnak. A barátaid egyszerűen fiatalon tartanak – ennyi az egész. Használd ki a közösségi oldalakból és az e-mailből eredő előnyöket, így akár virtuálisan is, de gyakrabban tarthatjátok a kapcsolatot!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X