Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 egészséges ok az aktív sportolás mellett

5 egészséges ok az aktív sportolás mellett

boldogságedzésegészséghatásmozgássporttestmozgás
0

Írta:

Tudd meg, mi az aktív sport 5 pozitív velejárója az izmos testen és egészséges szervezeten túl, amiért érdemes csinálni!

Sportolni jó, ezt tudjuk. De miért is? Az izmos hasért, formás lábakért és feszes popsiért? Igen, ezekért is. De nem csak ezekért, hanem azért a sok pozitív lelki hozadékért is, amit a testmozgásnak köszönhetünk.

1. Boldogabbá tesz

Aki rendszeresen mozog, nagyon jól tudja, hogy a sport mennyire fel tudja dobni akár egy nehezebb nap után, netán egy nehezebb életszakaszban is. Ez a felfokozott állapot tulajdonképpen elkerülhetetlen, mert testmozgás közben boldogsághormon, úgynevezett endorfin termelődik. Másrészt az, aki rendszeresen edzi testét, az elégedettebb is magával, így ha tükörbe néz, egészen biztosan boldogsággal tölti el az, amit lát.

2. Kiegyensúlyozottabb leszel

Folyton stresszelsz a munkahelyi feladatok, vagy a magánéleti problémák miatt? Ha nem szeretnéd, hogy felőröljön ez a helyzet, és akár az egészséged is rámenjen, muszáj valamilyen sportot beiktatnod az életedbe. Ez lehet futás, úszás, jóga, a lényeg, hogy mozogj legalább heti három alkalommal, és meglátod, egyből más színben látod majd a nehézségeket is.

43152811 - young smiling woman doing fitness exercises in the park on the green grass. fitness training in the sunlight.

3. Fittebbé, frissebbé válsz

Krónikus fáradtság gyötör? Nem tudsz és nincs is lehetőséged több pihenésre? Akkor mozogj! Első hallásra talán nem tűnik túl logikusnak, hiszen a sporttól csak még inkább kimerül a szervezet, de hidd el, hogy az a kellemes fáradtság, ami ezzel jár, csak hasznodra válik. Ha a test elfárad, az elme is kikapcsol, így könnyebben ellazulsz, és mélyebben, pihentetően alszol, így másnap frissen, kipihenten pattansz ki az ágyból.

4. Javítja a teljesítőképességet

Tudjuk, érezzük, hogy mozgás után csak úgy bizsereg a testünk. Vérkeringésünk ugyanis felpezsdül, energikusabbá, erősebbé válunk hosszú távon. Az agy vérellátása is sokkal jobb lesz, aminek következményeként nem csak a test, de a szellem teljesítőképessége is javul. A koncentrációra és memóriára kifejezetten jó hatással van a rendszeres testmozgás, így ha szellemi munkát végzel, nem szabad elfeledkezned a sportról, aktív életmódról sem.

5. Relaxációs állapotba kerülünk

Pszichológusok szerint sportolás közben sokkal jobban tudunk figyelünk saját, belső gondolatainkra. Olyan fel nem dolgozott emlékek, élmények, sérelmek is felszínre kerülhetnek, amikről talán nem is volt sejtésünk, hogy még hatással van az életünkre. Ebben a felszabadult állapotban gondjaink megoldására könnyebben találunk megoldásokat, emellett számtalan olyan ötlet juthat eszünkbe, amik életünket megkönnyíthetik, előrehaladásunkat segíthetik.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X