Főoldal > EGÉSZSÉG > 3+1 egészségügyi probléma, amin segít a mozgás

3+1 egészségügyi probléma, amin segít a mozgás

csontritkulásegészségmozgássportvérkeringésvérnyomás
0

Írta:

A mozgás gyerekkorban a legnagyobb örömmel járó tevékenység. Felnőttként azonban valahogy gyakran a háttérbe szorul. Ez pedig nem csak fásulttá tesz, de komoly bajok forrása is lehet. Izzadj meg alaposan legalább heti három alkalommal, hogy az alábbi betegségeket elkerüld.

1. Vérnyomásproblémák

A vérnyomásproblémák hosszú távon komoly következményekkel járhatnak. Sajnos a kor előrehaladtával nő a magas vérnyomás kockázata, amit leginkább vérnyomáscsökkentő pirulákkal szokás orvosolni. Azért pedig, hogy ne élj életed végéig gyógyszereken, a legjobb, ha még idejében sportolni kezdesz. A rendszeres testmozgás következményeként a vérnyomás normalizálódik. Nem csak a magas, de az alacsony vérnyomással küzdőknek is ajánlott a fizikai aktivitás. A sport ugyanis akkor is az egészséges tartományba tereli az értékeket, ha vérnyomásod alacsony.

2. Csontritkulás

Nőknél a csontritkulás előfordulása négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál. Ennek elsősorban hormonális okai vannak: a menopauza, a rendszertelen havi ciklus, a több évig tartó szoptatás nagyobb kockázatot jelenthet. De a rossz szokások kiiktatásával (cigaretta, alkohol, túl sok kávé), és életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk a megelőzésért. Az ülő életmód és a mozgásszegény mindennapok az egyik legfőbb okai az egyre szaporodó csontritkulásos megbetegedéseknek. Ha tehát hosszú, és nem utolsósorban minőségi életre vágysz, felejtsd el a lustálkodást.

3. Keringési problémák

A keringési problémákra számtalan jel utalhat. Ilyen a végtagzsibbadás, lábdagadás, hideg végtagok. Nem érdemes legyinteni ezekre a tünetekre, hiszen ha nem figyelünk oda, szövődmények léphetnek fel: akár szívroham vagy stroke formájában. Nincs új a nap alatt: a vérkeringés felpezsdítésére az egészséges táplálkozás mellett a sport a leghatékonyabb megoldás. Nem véletlenül érezzük egy kiadás edzés után, hogy valósággal pezseg a vérünk: ez egészen pontosan így is van. Mivel a hosszú élet egyik kulcsa a megfelelő vérkeringés, ne légy rest tenni az egészségedért rendszeres testmozgással.

+ 1. Szorongás, depresszió

Mindenki tapasztalhatta már egy kiadós edzés után azt a jóleső nyugalmat, ami hatalmába keríti. Mert bizonyított tény, hogy a sport nem csak a fizikai, de a lelki egészség megőrzéséhez is hozzájárul. Természetesen a már kialakult depresszió kezelésére nem elegendő csupán a testmozgás, de igen sokat tehet a beteg a gyógyulásért, ha sportol. A stresszes életmódra is kiváló gyógyír. Stressz hatására az agyban ugyanis megváltoznak bizonyos anyagok. Ha rendszeresen mozogsz, akkor is egyfajta stresszt idézel elő a szervezeted számára, viszont így hozzászoktatod az agyadat a folyamatos terhelésnek, és sokkal könnyebben birkózol majd meg a nehéz élethelyzetekkel. Másrészt a különböző kémiai anyagok felszabadulásának következtében euforikus állapotba kerülsz.

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X