Főoldal > EGÉSZSÉG > Egészségtelen szokások, amiket egészségesnek hiszel

Egészségtelen szokások, amiket egészségesnek hiszel

egészségreggeliszokástesttartásvitaminWC
0

Írta:

Vannak olyan szokások, amikről azt hiszed, jót teszel vele magadnak, de valójában mégsem!

Rossz szokás: A diétám miatt száműzöm a tojássárgáját

A tojássárgája az egyik leggazdagabb és legtermészetesebb forrása két olyan antioxidánsnak, mely óvja a szemeket a káros UV-sugaraktól. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nem emeli meg a káros koleszterin szintjét a szervezetedben, ellenben a máj által termelt egészséges koleszterint 17 százalékkal. Így érdemes az eddig száműzött tojást ismét beiktatnod az étrendedbe.

Rossz szokás: Koffeinmentes kávét iszom, az nem árthat

Azt már tudjuk, hogy a hagyományos, koffeines kávé túlzásba vitele sem kimondottan egészséges, de ha úgy gondolod, hogy a koffeinmentes változattal nem árthatsz magadnak, akkor tévedsz. Ugyanis azok a vegyszerek, amikkel koffeinmentesítik a kávét, igen gyakran reumás ízületi gyulladást okozhatnak. Ezért, jobb, ha inkább áttérsz a zöld teára, de ha nem akarsz lemondani a kávé élvezetéről, akkor válassz megbízható márkát. A koffeinmentesnél mindenképp legyen ráírva, hogy vegyszert nem tartalmaz. Nézd meg az összetevőket is, és ha azt látod, hogy metil kloridot tartalmaz, akkor semmiképpen se vedd meg.

Rossz szokás: Csak zsírmentes ételeket eszem

Akármilyen szuperszigorú diétát folytatsz, a szervezetednek szüksége van zsírra ahhoz, hogy működni tudjon, ezért ne száműzd teljes mértékben a zsírt az étrendedből. Nem beszélve arról, hogy sok zsírmentesnek mondott élelmiszer igen sok transz- és telített zsírsavat tartalmaz. Ezért érdemes telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket választanod, mellyekkel a koleszterinszintedet és különböző szívbetegségek kockázatát is csökkented.  Ilyenek például az olívaolaj, a hal, a dió- és magfélék.

szokas2.jpg ()

Rossz szokás: Nem ülök nyilvános wc-re

A nők többsége fél attól, ha leül egy nyilvános wc-re egyből elkap valami fertőzést, így mindenféle előnytelen pozíciókat felvéve igyekeznek elvégezni a dolgukat, amivel viszont még inkább kiteszik magukat a fertőzés veszélyének. Előnytelen pozícióban a hüvely és a húgyhólyag még jobban ki van téve a baktériumok támadásának. Használj inkább leteríthető wc-ülőkét, amit drogériákban tudsz megvásárolni, így már bátran, kényelmesen leülhetsz.

Rossz szokás: A reggelivel együtt veszem be a vitamint

Dicséretes dolog, ha a vitaminszedés mellett a reggelit sem hanyagolod el, de érdemes arra is ügyelned, hogy mikor veszed be a tablettádat. Ugyanis ha a vitamint és a reggeli müzlidet egyszerre fogyasztod el, az étel semlegesítheti, vagy csökkentheti a vitamin hatóerejét. Így a legjobb, ha reggeli előtt egy órával veszed be a bogyót, így marad elég ideje, hogy beépüljön a szervezetedbe.

Rossz szokás: Kihúzott háttal ülök órákig

Az ideális ülési pozíciót nehéz eltalálni, mert azt ugyan folyamatosan halljuk, hogy a gép előtt görnyedve könnyen tönkremegy a gerincünk, de azt már kevesen tudják, hogy ha karót nyelve erőlködünk a széken, duplájára nő a hátfájás kockázata. Még rosszabb, ha folyamatosan, akár órákig ülsz így,anélkül, hogy szinte megmoccannál. A legjobb, ha 20 percenként tartasz egy kis szünetet, és pár perces átmozgatást végzel. Dőlj hátra, és ha teheted, járkálj is egy kicsit, így a vérnyomásod is a helyére kerül.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X