Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez az 5 legegészségesebb étel

Ez az 5 legegészségesebb étel

egészségesételfodros kelgránátalmagyümölcsquinoaszardíniazabpehelyzöldség
0

Írta:

Ezek az ételek igazán egészségesek, csak jót tehetsz magadnak, ha fogyasztod őket!

1. Fodros kel

A kelkáposztára emlékeztető, más néven leveles kelnek is nevezett zöldség amellett, hogy az egyik leggazdagabb A-vitamin-forrás, tele van antioxidánsokkal, amelyek a káros szabadgyökök semlegesítésével komoly rákellenes hatásukról ismertek. Az A-vitamintól szép lesz a bőröd, egészséges a szemed, valamint az immunrendszert is megerősíti. A fodros kel jótékony hatásai azonban itt még nem merülnek ki, ugyanis tele van olyan rostokkal, amelyek jót tesznek a szívnek, valamint egy adag kel majdnem annyi C-vitamin tartalmaz, mint egy narancs.

2. Szardínia

Sajnos az egyik legkevesebb halat fogyasztó nemzet vagyunk, csupán karácsony tájékán ugrik meg a magyarok halfogyasztása, az év többi napján azonban ritkán kerül hal az asztalra. Pedig legalább heti rendszerességgel kellene fogyasztanunk, hiszen tele van omega-3 zsírsavval, amely igazi kincs. Fogyasztása jó hatással van a közérzetre, a szív működését is segíti, véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, sejtépítő hatású, és jó antioxidánsforrás. A szardínia emellett tartalmaz D-vitamint is, ami szintén fontos szerepet tölt be szervezetünkben, elengedhetetlen a kalcium hasznosulásához, így csontjaink épsége is függ a D-vitamintól.

etelek2.jpg ()

3. Quinoa

A quinoa egy mexikói gabonafajta, amely csak nemrég tűnt fel itthon. Az indiánok nagy becsben tartják, hiszen ez az egyik legtáplálóbb gabona – messze felülmúlja az általunk használtakat -, és szinte minden étkezéshez fogyasztják. Tele van ásványi anyagokkal, rostokkal és fehérjével, emellett B-, C- és E-vitamin, valamint magnézium-, kalcium-, kálium- és vastartalma sem elhanyagolható. A rost és fehérje kombinációja még egy fontos előnnyel bír, kutatások szerint sokkal tovább érzi magát tele tőle az ember.

4. Gránátalma

A gránátalma nemcsak íze és kinézete miatt igazi különlegesség, hanem jótékony hatásai miatt is. A fentiekhez hasonlóan valódi antioxidáns-bomba, amellyel a rák mellett olyan komoly betegségek is megelőzhetők, mint az egyre többeket érintő szívroham, vagy Alzheimer-kór.  Kalóriatartalma is elenyésző, így remekül beilleszthető bármilyen diétába. Ha nem jutsz hozzá a gyümölcshöz, akkor sincs probléma, a legtöbb áruházban, drogériában vagy bioboltban megtalálható a 100%-os gránátalmalé, amely kiváló alternatíva. Míg egy pohár üdítőben 150 kalória van, addig egy adag gyümölcsben csupán 72 kalória, ám íze miatt is érdemes kipróbálni az eredeti változatot.

5. Zabpehely

Kutatók szerint, ha a napi zabpehely adagodat megduplázod – egy csésze zabpehely 4 gramm élelmi rostot tartalmaz, de 10 gramm bevitele volna az ideális -, akkor akár öt százalékkal is csökkentheted a rossz koleszterin (LDL) mértékét a szervezetedben. Továbbá, ha reggelire, edzés előtt kb. három órával lassan felszívódó szénhidrátot eszel, könnyebben és több zsírt égetsz, mint egyébként. A Journal of Nutritionban megjelent tanulmány szerint, ezek a fajta szénhidrátok nem emelik meg úgy a vércukorszintet, mint finomított társaik, ugyanakkor az inzulin szintje sem ugrik meg, és mivel ennek nagy szerepe van abban, hogy a tested elkezd-e zsírt raktározni, az alacsony értékek segítenek, hogy könnyebben tudj zsírt égetni. Ezek után nem is kérdés, hogy ideje a reggeli zsömlédet egy tál zabpehelyre cserélni.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X