Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek okozhatnak durva lábszárgörcsöt

Ezek okozhatnak durva lábszárgörcsöt

betegségfájdalomgörcshiánybetegségizomlábszárgörcsvádligörcs
0

Írta:

Te is gyakran ébredsz az éjszaka közepén lábszárgörcsre? Bár az okok legtöbbször ártalmatlanok, azért érdemes utánajárni, ha gyakran tapasztalod az igen kínzó és kellemetlen tünetet.

Magnéziumhiány

Izomgörcsöt okozhatnak az elektrolit-háztartás zavarai is, ami közül talán a leggyakoribb a magnéziumhiány. Ez főleg a sportolókat és a nehéz fizikai munkát végzőket érinti, ugyanis az izzadással sok folyadék és ásványi anyag kiürül a szervezetből. Ha éppen magnéziumból és/vagy káliumból, kalciumból alakul ki hiány, akkor a az izomösszehúzódás és -elernyedés már nem tud megfelelően működni, ezért görcs jelentkezik a lábikrában.

Kimerültség

Gyakran a legmélyebb álmodból ébreszt az éjszaka közepén jelentkező lábgörcs? Mindez nem véletlen. A kimerült szervezet gyakran ilyen kellemetlen tüneteket is képes produkálni, üzenve azt, hogy a túlhajszoltság bizony semmi esetben sem célravezető, kell alkalmat teremteni a pihenésre, kikapcsolódásra is.

A láb keringési zavara

A folyamatos görcsök akár komolyabb bajt is jelezhetnek. A vérkeringés problémáját akár érszűkület is okozhatja. Ez különösen veszélyes, hiszen ha egy olyan ér van elzáródva, leszűkülve, ami a szív és az agy vérellátásával van kapcsolatban, akkor az akár halálos kimenetelű is lehet. Persze nem ijesztgetni szeretnénk, de az a biztos, ha orvoshoz fordulsz, pláne, ha a családodban előfordult már hasonló megbetegedés.

Idegi károsodás

Az idegek károsodása is okozhat görcsöket a lábikrában. Ez elsősorban cukorbetegeket, vesebetegeket, alkoholistákat érint. Az ingerek nem pontosan közvetítődnek az izmokba, emiatt pedig vagy fokozott reakció lesz a válasz (izomgörcs), vagy bizonyos motoros folyamatok már egyáltalán nem is működőképesek.

Egyes gyógyszerek mellékhatása

Ha huzamosabb ideje gyógyszereket szedsz, de annak előtte nem tapasztaltál lábgörcsöket, az utóbbi időben viszont rendszeresen, akkor érdemes rákérdezned kezelőorvosodtól, hogy nincs-e a kettő között összefüggés. Bizonyos készítmények hosszú távú szedése ugyanis okozhat lábgörcsöket. Érdemes ennek utánajárnod, hogy megszabadulhass a  tünetektől.

A lábszárgörcs többnyire sportolókat, nőket, kismamákat, időseket érint. Előfordulhat bizonyos megerőltető tevékenységek közben, de éjszaka, teljesen váratlanul is. Ilyenkor legjobb, ha a lábujjakat megfogva a sípcsont felé húzzuk azokat, ha pedig ülő vagy fekvő helyzetben görcsöl be a lábad, állj fel és járkálj úgy, hogy egész talpaddal lépj a talajra. De a meleg zuhannyal és masszázzsal történő lazítás is jó megoldás.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X