Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne hagyd, hogy leégjen a bőröd!

Ne hagyd, hogy leégjen a bőröd!

bőrbőrrákleégésmelanomamelegnapnapozásnapsütés
0

Írta:

A bőr leégésének súlyos következményei lehetnek, vigyázz rá, hogy ne történjen meg veled!

A napfényre szükségünk van, a testünknek és a lelkünknek is, hiszen nap nélkül nem lenne élet. De tudjuk azt is, hogy ha nem vigyázunk, sok veszély forrása is lehet, amiért az UV-sugárzások tehetőek elsősorban felelőssé. Figyelj oda te is, nehogy túlzásba vidd a napozást, mert komoly következményekkel számolhatsz.

A barna bőr szexi. Ezt tudjuk. De ha egyébként is hófehér bőrrel rendelkezel, ne akarj csokibarnára sülni a strandszezonra. Persze nem kell az árnyékban átvészelned a nyarat, de figyelj oda a megfelelő fényvédelem mellett arra is, hogy melyik napszakban napfürdőzöl. A déli órákat mindenképpen kerüld, és bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú naptejet használj. Minden egyes leégésnek következményei lehetnek, ami nem csak bőröd szépségét, de egészségedet is veszélyezteti.

Photoaeging – a bőr idő előtti öregedése

Gyakori napozás és szoláriumozás és tartós fényhatás vagy éppen napon való munkavégzés a bőr idő előtti öregedését okozza. A hám megvastagszik, durva tapintásúvá, szárazzá és nem utolsósorban ráncossá válik. Ugye huszonévesen te sem szeretnél hasonló tüneteket tapasztalni?

Szeplők, pigmentfoltok

Mélyebb, hólyagos napégés után hónapokkal, évekkel alakulhatnak ki szeplők, esetleg pigmentfoltok is a leégett bőrrész helyén. Ezek tartósan is megmaradhatnak, és ha ez az arcon jelentkezik, bizony sokaknak nagy bosszúságot okozhatnak a nem túl esztétikus szépséghibák.

napozzegy.jpg ()

Értágulatok

A gyakori napozás következményekén megvastagodott, ráncos bőrön apró világos és barna foltok, valamint értágulatok jelenhetnek meg. Mindezek természetesen nem egyik napról a másikra alakulnak ki, hanem hosszú éveken át tartó mértéktelen napozás és nem megfelelő UV védelem következményei.

Basalioma, spinalioma – rosszindulatú bőrtumorok

Az UV-sugarak által okozott apró DNS károsodások nem mindegyikét tudja a szervezet kijavítani, ezért évekkel a leégés és a túlzásba vitt napozás után kialakulhatnak olyan rosszindulatú bőrtumorok, mint a basalioma és a sinalioma. Ugye egy leégés sem ér annyit, hogy később a bőrtumorral harcolj?

Melanoma

A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rákfajta. Kialakulhat az ép, leggyakrabban napfénynek kitett bőrön egy új, kis festékes növedékként, de kiindulhat egy már fennálló festékes anyajegyből is. A többi bőrráktól eltérően a melanoma gyorsan áttéteket képezhet. Nagyon gyakran gyerekkori leégés is lehet a melanoma kialakulásának fő oka. Előfordulása az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megnőtt. Figyelj oda te is, ha gyanús anyajegyeket tapasztalsz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X