Főoldal > EGÉSZSÉG > Válts életmódot nyáron – ilyenkor könnyebb!

Válts életmódot nyáron – ilyenkor könnyebb!

diétaegészségéletmódfogyásváltozáswellness
0

Írta:

Szeretnél fogyni, életmódot váltani, de nem sikerült eddig, valahányszor próbáltad? Lehet, hogy csupán az évszak nem volt megfelelő? Most itt az idő!

Az orrod előtt

Bizony: éppen ott vannak ilyenkor azok a lédús, fantasztikus illatú és ízű gyümölcsök és zöldségek, amik a leghűségesebb társaid lehetnek az életmódváltásban. Első lépésként ne felejtsd el, hogy a szakértők szerint – és ezzel mi is mélyen egyetértünk – lehetőség szerint mindig a friss levegőn, természetben megtalálható élelmiszereket érdemes választanod a feldolgozottak helyett (ilyenek a zöldségek, a gyümölcsök, a csonthéjasok és a hüvelyesek). És hogy miért segít ebben a nyár? Elsősorban azért, mert sok egészséges finomságnak most van a szezonja, másrészt pedig, mert ilyenkor van a grillidény! Ugye, már te is látod magad előtt az ínycsiklandó grillezett zöldségeket, halat vagy csirkemellet? Mindezt pedig zsiradék nélkül, hogy egy gramm felesleg se maradjon rajtad.

Olaj helyett

Ha pedig már a zsiradéknélküliségnél tartunk: a nyár a különféle, finomabbnál finomabb saláták szezonja is, amikhez az olívaolajon kívül számos isteni balzsamecetet, citromlevet és zöld fűszert is felhasználhatsz. A babból, borsóból vagy lencséből, amik amellett, hogy rostban és vitaminban gazdagok, irtó finomak is, egészséges és tápláló köretet vagy salátát készíthetsz, ami sokkal inkább hasznodra válik majd, mint például a nehéz majonézes krumplisaláta. Nasi gyanánt sem éri meg az olajban úszó, agyonfűszerezett chipseket választani, még szerencse, hogy helyettük ott vannak a csonthéjasok: dió, mogyoró, kesudió, mandula, de néhány olívabogyó vagy egy marék grillezett zöldség is ugyanazt a hatást éri el. Na, és a zöldségfondue-t próbáltad már? Itt az ideje!

eletmod2.jpg ()

Ne félj, hidratálj!

Valljuk be őszintén: a legtöbbünket az rémít el az életmódváltástól, hogy egyszerűen el sem tudjuk képzelni, hogy létezik egy univerzum a rántott húson és a pörköltön túl. Pedig ha legyőzzük a félelmünket, és felöltjük a szkafandert, olyan csodákkal szembesülhetünk, amik minden képzeletünket felülmúlhatják. Tudtad például, hogy a gyomrod is tanítható? Bizony, méghozzá nagyon egyszerűen: ha a megszokott napi háromszori nagy étkezés helyett napi ötször kap kis adag ételt, akkor pár napon belül úgy hozzászokik, mintha mindig is így táplálkoztál volna. Ehhez pedig nem kell más, mint hogy abban az első néhány napban kicsit „megvicceld”: amikor a kis adag étel után egy-két órával újra követelőzni kezd, hallgattasd el egy répával, egy almával vagy egy müzliszelettel, de sokszor az is elég, ha csak ledöntesz egy jó nagy pohár vizet. A korgó gyomornak ugyanis nem a mennyiség a lényeg, hanem, hogy legyen benne valami, ami kicsit megtölti, később pedig hidd el, hálás lesz érte, hogy nem terhelted agyon. A folyadék egyébként is fontos része az életmódváltásnak, és a nagy melegben az előírt napi 2 liter is lazán lecsúszik. Ugye, hogy nyáron tényleg minden könnyebb.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X