Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tuti tipp a rossz lehelet ellen

5 tuti tipp a rossz lehelet ellen

fogápolásfogmosásillatleheletszájhigiéniaszájszag
0

Írta:

A kellemetlen lehelet az egyik legkínosabb dolog, ami történhet velünk – de pontosan mi is okozza, és hogy kerülhetjük el? Összeszedtük az 5 legtutibb módszert, amivel búcsút inthetsz a szájszagnak!

Mik okoznak szájszagot?

Ételek

Tény, hogy a hagyma, a gyömbér és a kávé rossz leheletet okoz, azt azonban még biztosan nem tudtad, hogy a hal, a kolbász, a sonka, az alkohol, a cukrozott – és a tejtermékek (tej, sajt,vaj, joghurt) még órákkal a fogyasztásuk után, a fogmosás ellenére is kellemetlen bűzt bocsátanak ki a szádból. Ettől függetlenül tulajdonképpen bármilyen étel/ital okozhat szájszag, ha sokáig marad a szájban, tehát ha nem mosol fogat!

Rossz higiénia, fogmosás elmulasztása

A legtöbb bacit azok az elfogyasztott ételek okozzák, amik a fogak között ragadnak meg és amik lepedéket képeznek rajtuk – ha a száj nincsen megfelelően (legalább napi kétszer, reggel és este) tisztítva, nem csoda, hogy szájszag keletkezik! Arról nem is beszélve, hogy a fogmosás elmulasztása lyukas fogakhoz, fejfájáshoz és gyulladt ínyhez is vezethet – napi kétszer három perc fogmosás tehát mindenképpen hasznos és alapvető!

Dehidratáció

Kevés vizet iszol és már te is érzed, hogy enyhén aceton ízű a leheleted? A megoldás mindenképpen a vízfogyasztás növelése, hiszen ha nem iszol eleget, kevesebb nyál termelődik a szádban, aminek kicsit „állott” íze lesz.  Nyáron akár napi 3 liter vizet is igyál, télen 2-2,5 liter elegendő – viszont minél többet iszol, annál jobb!

12781365 - young charming smiling woman puts in mouth chewing gum, close up

Krónikus betegségek

Talán nem is tudsz róla, de sajnos a rossz lehelet hátterében egy-egy betegség is állhat. Ha tartósan nem tudsz megszabadulni a szájszagtól, és ha a fogorvos sem tudott újat mondani, érdemes kivizsgáltatnod magad, legalább alap szinten, hogy fény derüljön az esetleges okokra.

Mi a megoldás rá?

1.     Ételallergiád van, állandó gyógyszert eszel, netán mindkettő? Talán ezek is felelősek lehetnek a rossz leheletért! Írd össze, hogy milyen ételeket fogyasztasz napi szinten, valamint a gyógyszered is mutasd meg a fogorvosnak, aki ebből könnyen ki tudja szűrni a szájszag okát.

2.     Gyakran cseréld a fogkeféd! Rengeteg baci megragad a fogkefe sörtéin és hiába rakod bele egy bögre forró vízbe, a sörték már nem lesznek a régiek. Egy új darabba legalább havonta ruházz be!

3.     A legkönnyebben szájspray, cukormentes rágógumi és szájöblögető használatával lehet a szájszagtól megszabadulni. A fogmosás nem a legjobb megoldás, mivel – a fogakon kívül – a szád többi részét nem tudod vele kitisztítani.

4.     A rágózás folyamatosan termeli a nyálat, tehát ha tényleg keveset iszol, mindenképpen rágcsálj el-egy-egy cukormentes darabot!

5.     Félévente tegyél látogatást a fogorvosnál, hogy leellenőrizze az íny és a fogak állapotát. Egy-egy lyukas fog és a gyulladt íny is tud kellemetlen szájszagot okozni, ezt pedig a nem hozzáértők sokszor nem is veszik észre!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X