Az olyan olajos halak, mint például a makréla, lazac, szardella, szardínia vagy éppen a pisztráng, rengeteg omega-3 zsírsavat és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek az egészséges növekedéshez, szívünk, agyunk karbantartásához.
1. Már heti egyszeri halfogyasztás segít fenntartani az immunrendszer egészségét.
2. A tengeri halak mindemellett olyan fontos anyagokat tartalmaznak, mint a jód, szelén, kálium, cink, foszfor, magnézium, illetve az egészséges idegrendszerért és anyagcseréért felelős B12-vitamint.
3. Az olajos halak kitűnő D-vitamin forrásnak is bizonyulnak, mely a kalcium megfelelő felszívódásáért és a csontok egészségéért is felelős. Nem is beszélve a bizonyított hangulatjavító hatásáról.
4. A rendszeres halfogyasztás segít fenntartani a szív egészségét, illetve tisztítja a vérereket, és csökkenti a magas vérnyomást is. Újabb kutatások szerint a fogínybetegségektől és különböző káros szájüregi folyamatoktól is megóv.
Az elkészítésnél érdemes odafigyelni, hogy ne bő olajban süssük ki a halat, ne panírozzuk, hanem részesítsük előnyben a főtt, párolt, grillezett változatokat. Így nem csak kevesebb lesz a zsírtartalma, de sokkal egészségesebb fogáshoz is jutunk.