Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudj meg mindent a Q10 koenzimről

Tudj meg mindent a Q10 koenzimről

antioxidánsásványi anyagenzimQ10Q10 koenzimvitamin
0

Írta:

A Q10 koenzim úgy működik, akár egy enzim, antioxidáns és vitamin. Ez így elsőre bonyolultnak tűnhet, de ki fog derülni, mitől ennyire sokoldalú a Q10.

Az enzimet a szervezet természetes úton is előállítja, a legtöbb szervben megtalálható, a legkoncentráltabban a szívben, májban, hasnyálmirigyben és vesékben van jelen. A Q10 koenzim számos különböző funkciót tölt be a szervezetben, ezek közül az egyik a sejtek oxidációtól való védelme, emiatt tartják ezt az enzimet az egyik legjobb öregedésgátlóként számon.

Ha kiegyensúlyozott, változatos és tápanyagokban gazdag étrended van, nem kell aggódnod a Q10 hiány miatt, de ha mégsem vagy teljesen feltöltve, esetleg biztosra szeretnél menni, akkor érdemes áttanulmányoznod az alábbi listát. Kiváló Q10 forrás a hús, belsőségek, halak, bizonyos gyümölcsök és zöldségek. Manapság az enzimet már laboratóriumban is előállítják és szívbetegségek, Parkinson-kór, krónikus fáradtság szindróma kezelésére használják. Ezen felül erősíti az immunrendszert, ezért a HIV betegek számára remek kiegészítő kezelést nyújt.

Így működik enzimként

Az enzimek olyan élő szervezetek, melyeket a testünk termel és bizonyos kémiai reakciókat idéz elő. A Q10 segít energiát előállítani, amit a sejtek fel tudnak használni. Azoknak különösen ajánlott a Q10 bevitelének emelése, akik csökkent fizikai terhelhetőségűek. Az enzim hatására napi teendők fizikailag és szellemileg is könnyebbé válnak.

Így működik vitaminként

Számos szakértő szerint a Q10 úgy működik, akár egy vitamin, vagyis optimalizálja a szervezet működését. A kémiai szerkezete egyébként nagyon hasonlít a K-vitaminéhoz, ami szükséges a megfelelő véralvadáshoz, erős csontokhoz.

Így működik antioxidánsként

Képes semlegesíteni a szabad gyököket, a Q10 tehát antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. A sejteket megóvja a szabad gyökök okozta károsodástól. Előszeretettel használják az enzimet kardiovaszkuláris betegségek és krónikus gyulladás kezelésére, de antioxidáns tulajdonságai miatt lehet öregedésgátló is.

33664066 - healthy fish oils, vitamin c, coenzyme q10.

Van, hogy hiányzik!

Amint már említettük, a Q10 enzimet a szervezet természetes módon képes előállítani, némi kiegészítő azonban nem jön rosszul belőle. Vannak olyan körülmények, melyek csökkentik a természetes Q10-termelést, ilyen például az öregedés folyamata vagy a túl sok napozás, UV-sugárzás. Előfordulhat, hogy a koleszterinszintet, vérnyomást csökkentő gyógyszerek és béta-blokkolók is csökkentik az enzim termelését.

Q10-ben gazdag ételek

Q10-zel feltöltheted a szervezeted könnyen, a legalapvetőbb élelmiszereket fogyasztva, nem kell a patikába rohanni pirulákért. A legjobb forrása a hús, belsőségek, lazac, tonhal, makréla, szardínia és egyéb olajos halak. Ha nem szereted a halat, akkor sincs gond, ott vannak a diófélék, magvak és különböző növényi olajok. Gyümölcsök és zöldségek tekintetében nem beszélhetünk nagy mennyiségekről,mert általában annyit kéne enned ezekből a növényekből, amennyi lehetetlen, hogy fedezni tudd a szükséges Q10 mennyiséget.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X