Főoldal > EGÉSZSÉG > Túladagolható a zöldség és a gyümölcs?

Túladagolható a zöldség és a gyümölcs?

diétaétkezésfogyásgyümölcshizlalzöldség
0

Írta:

A zöldségek és a gyümölcsök a közvélekedés szerint ugyan bármilyen mennyiségben fogyaszthatóak, ám az egyesült államokbeli Loyola Egyetem táplálkozási szakértője úgy véli, ez korántsem igaz.

 

„Még a legegészségesebb táplálék is súlygyarapodáshoz vezethet, ha túl sokat viszünk be belőle a szervezetünkbe. A kulcs az adagokban rejlik” – mondta Brooke Schantz dietetikus az egyetem sajtóközleményében. A túlevés sajnos valós veszélyt jelent, hiszen hajlamosak vagyunk jelentősen alábecsülni a tányérunkon lévő mennyiséget. Ilyenkor ugyanaz érvényes a zöldségre és a gyümölcsre, mint a hamburgerre, illetve a sült krumplira: ha a kalóriabevitelünk magasabb a szükségesnél, hízás történik – bár kétségtelenül tetemesebb adagra van szükség a természet ajándékainak esetében, mint a készételeknél.

krumpli2.jpg ()

„Rengeteg páciensem panaszkodott, hogy bár egész nap gyümölcsöt eszik, mégsem fogy. Csaknem sokkot kaptak, amikor közöltem velük, hogy ennek a mennyiségére is ügyelni kell” – tette hozzá Schantz, aki szerint mégis létezik kivétel. A keményítőt nem tartalmazó zöldségekből nehéz túlevést produkálni, hacsak nem kísérjük őket szósszal, sajttal vagy vajjal. Ez annak tudható be, hogy sok vizet és rostot tartalmaznak, így eltelítik a gyomrot, mielőtt kritikus adagot ehetnénk belőlük. A keményítőben gazdag zöldségek – úgymint a borsó, a kukorica és a burgonya – viszont könnyebben hizlalhatnak.

A „zsírszegény” és a „zsírmentes” felirat további veszélyt jelent az élelmiszerek csomagolásán. „Az emberek azt hiszik, bármennyit fogyaszthatnak ezekből. A normális adaggal ugyan semmi gond, de érdemes tudni, hogy az alacsony zsírtartalomért általában magas cukortartalommal és sok kalóriával kell fizetni, így könnyen elronthatjuk a diétát” – összegezte a Loyola Egyetem dietetikusa.

Forrás: medipress.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X