Főoldal > EGÉSZSÉG > Aludd magad sikeresre!

Aludd magad sikeresre!

alvásbetegségegészségfáradtságpihenés
0

Írta:

Te is küszködsz azzal, hogy a csemetéd nem akar időben ágyba bújni? Úgy érzed mindig pörög, sosem fárad el és nem is álmos?

Mivel a legtöbben hasonló cipőben járnak, sokan közülük már úgy vélik, talán a mai gyerekeknek nincs is annyi alvásigényük, mint az előző generációnak, ezért nincs is értelme az alvás erőltetésének. Ám ez tévhit a szakemberek szerint.

Könnyű álmot hozzon az éj

A szünidőben a lazulás jegyében általában a legtöbb szülő elfogadja a késői lefekvést, mondván másnap úgyis ki tudja aludni magát a gyermek. Ennek a levét igazán most, az iskolai időszakban isszuk meg, amikor nem sikerül visszaállni a rendes kerékvágásba. Mivel pedig veszekedni nincs se kedvünk, se energiánk, hajlamosak vagyunk szemet hunyni a rossz szokás felett. Pedig létfontosságú volna a szokásos alvási ritmus visszaállítása – állítják az Alabamai Egyetem szakértői. Szerintük a gyermekek alvásigénye a látszat ellenére sem változott évtizedek óta: a 3-5 éveseknek ez napi 11-13 óra alvást jelent, míg az 5-12 éveseknek 10-11 órát. Ha huzamosabb ideig ennél kevesebbet pihen a gyerek, azzal tönkreteszi magát.   

Az egyik alvási szokásokat elemző tanulmány, olyan különböző iskolákból származó 65 lány és 77 fiú bevonásával készült, akiknél korábban semmilyen alvással kapcsolatos kóros elváltozást nem diagnosztizáltak. A résztvevők szüleinek, a gyerekeik alvási szokásaira és alvással töltött óráira vonatkozó kérdőívet kellett kitölteniük. A szakemberek emellett a gyerekek általánosabb – kommunikációs, módszertani, transzverzális (mint a tanulni tudás és a kifejezőkészség) – valamint, az egyedi gondolkodásukhoz kapcsolódó – memória, tanulás, motiváció – képességeit vizsgálták.

A kutatás során kiderült: hiába aludtak a résztvevők majdnem 8-9 órát, mivel csaknem 70%-uk legalább heti háromszor este kilenc után ért haza vagy legkevesebb heti négy alkalommal 11 óra után feküdt le, az iskolai teljesítményük rosszabb volt, mint a 9-11 órát alvó társaiké. Ennek oka a tudósok szerint az, hogy egy órányi alvás veszteség és a rossz szokások berögződése negatív hatással van az általánosabb készségekre, ráadásul jelentősen befolyásolják a gondolkodással összefüggésben lévő képességeket, így a szövegfeldolgozást és a megértést is. Márpedig ezeknek a készségeknek a helytelen fejlődése idővel az összes tantárgyra rányomja a bélyegét – hangsúlyozzák.

alvas2.jpg ()

Muszáj pihenni

„Az alvásmegvonás igen kedvezőtlenül befolyásolja az emlékezetet, az ítélőképességet, a figyelem terjedelmét, az érzelmi stabilitást, sőt az immunrendszer működését is” hangsúlyozza Dr. Kristin Avis, az Alabamai Egyetem gyermekgyógyász adjunktusa. Az alvásspecialista kiemelte: „A kamaszokkal kapcsolatban az a tévhit él, hogy kibírják 7-8 órányi alvással is, de igazából 9 órai éjjeli nyugalomra van szükségük. Ez a korosztály tipikusan kialvatlan.”  

A Nemzeti Alvás Alapítvány egyik tanulmányából az is kiderült, hogy a 18 év alattiak 60 százaléka panaszkodik napközbeni fáradtságra, 15%-uk pedig emiatt még a padban is elszunyókál olykor-olykor. Mivel az átvirrasztott órák szinte összeadódnak, egyre fáradtabbak, nyűgösebbek, rosszul teljesítők lesznek a gyerekek. Épp ezért a kutatók azt javasolják, a szülők távolítsanak el minden elektronikus eszközt a gyerekek szobájából, hogy környezetük minél nyugodtabb és békésebb legyen. „Egy gyerekszobában általában 3-4 berendezés kap helyet. Kimutatták, hogy egy működő televízió éjszakánként 20 perc alvásidőtől fosztja meg őket, ami nem tűnik sokaknak, de mivel összeadódik, egy hét alatt több óra jön össze belőle.” – mondta Avis.

Figyelmeztető jelek

Mint mindennek, úgy a kialvatlanságnak is megvannak az árulkodó tünetei. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod, egyszerű a megoldás, csak aludd ki magad!

– csökkenő tűrőképesség
– tompuló memória
– koncentráció hanyatlás
– indokolatlan éhségérzet
– látási problémák
– ítélőképesség romlása
– mozgáskoordinációs gondok
– romló egészségi állapot

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X