Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 toplistás étel, hogy tovább élj

10 toplistás étel, hogy tovább élj

diétaegészségélettáplálkozás
0

Írta:

Szeretnél hosszú és egészséges életet élni? Akkor ezeket az ételeket mindenképp fogyasztanod kellene!

1. Joghurt

A joghurt egészséges élő, aktív kultúrát tartalmaz, a benne lévő jó baktériumok segítik az emésztést. Magas a kalcium-, a kálium- és a B-vitamin tartalma. Joghurt vásárlásakor mindig olvasd el a címkét, hiszen számos olyan joghurtot lehet kapni, amit cukorral „ízesítenek” – ehelyett inkább a cukormentes, alacsony zsírtartalmú fajtát válaszd.

2. Lazac

A kutatások kimutatták, hogy más halfajtákkal összehasonlítva a lazacban viszonylag alacsony a higany szintje. Emellett ennek a halfajtának  optimális a tápanyag-összetétele és sok benne a fehérje. Az omega 3-ról sem szabad megfeledkezni, hiszen segít megőrizni a szív egészségét.

3. Tojásfehérje
A sárgájával együtt egy sült tojás mindössze 70-80 kalóriát tartalmaz. Ha gyorsan szeretnél fehérjéhez jutni, akkor készíts reggelire omlettet a tojásfehérjéből. Keverj hozzá friss zöldségeket, hogy a vitaminadagról is gondoskodj.

4. Leveles zöldségek
Az olyan sötétzöld leveles növényeknek, mint a káposzta, a kelkáposzta, a spenót vagy a brokkoli optimális a tápanyag-összetételük. A bennük lévő nagy mennyiségű vas és K-vitamin képes csökkenteni a csontritkulás, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, valamint a rák kialakulásának kockázatát.

5. Áfonya
Ez a sötétkék színű bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek gyulladás gátló hatásúak, és megkötik a szabadgyököket. Érdemes naponta legalább fél csésze áfonyát elfogyasztani, akár magában, akár joghurtba keverve, vagy müzlihez adva.

6. Mandula

Ez a csonthéjas gyümölcs csökkenti a rossz koleszterin szintjét, sőt, akár a fogyásban is segíthet. Káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és mangánt tartalmaz. A benne lévő omega-3 zsírsavak 25 %-kal csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, ha egy héten legalább kétszer fogyasztasz mandulát.

7. Fekete bab

A bab magas rosttartalma miatt került fel a top ételek listájára, fontos összetevői, a kalcium, a vas és a folsav. Fogyaszd akár reggelire, rántottához adva, vagy ebédre, bableves formájában.

8. Alma

Napi egy alma az orvost távol tartja – hallottad már ezt a mondást? Az alma rengeteg hasznos rostot tartalmaz, amelyek segítik az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalma jótékonyan hat az agyra, szabályozza a vese és a máj működését, illetve ásványi bór is található benne, ami védi a csontok állapotát.

9. Paradicsom

A paradicsomban található likopin nevű antioxidáns segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását. Ez a zöldség alkalmas a koleszterinszint csökkentésére, és alacsonyan tartja a vérnyomást. Emellett segít fenntartani az egészséges sejtnövekedést, táplálja a hajat, a körmöt és a bőrt is.

10. Búzacsíra

A búzacsíra nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, amely segít megőrizni a csontok egészségét, csökkenti a stresszt, és segít fenntartani az egészséges inzulinszintet. Vasat, rostot, kalciumot, káliumot és cinket is tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert. Reggelente keverd a joghurtodba, vagy a müzlidbe, és úgy fogyaszd.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X