Főoldal > EGÉSZSÉG > A férfiak segítségét kérik a méhnyakrák elleni védelemhez

A férfiak segítségét kérik a méhnyakrák elleni védelemhez

betegségegészséggyógyulásméhméhnyakrákrákrákszűrésszűrővizsgálat
0

Írta:

Gondoskodásukkal, odafigyelésükkel a férfiak is sokat tehetnek azért, hogy kedvesüknek, közeli hozzátartozójuknak ne kelljen szembenéznie a Humán Papillomavírus (HPV) súlyos következményeivel. Erre figyelmeztetett a Mályvavirág Alapítvány.

Magyarországon évente több, mint 1000 nővel közli a lesújtó hírt az orvosa, hogy méhnyakrákja van. Közel 400 család válik csonkává a feleség, az édesanya vagy a lánytestvér elvesztésével méhnyakrák miatt.

A méhnyakrák kialakulásáért is felelős HPV világszerte mintegy 32 millió férfit és nőt érint, többféle súlyos betegségért felel: rosszindulatú daganatok, végbélrák, fej-nyaki daganatok megjelenéséért. Bár a HPV-nek nincs ellenszere, de a HPV okozta megbetegedések nagy részének – a méhnyakráknak, a végbélráknak és a nemi szervi szemölcsöknek – a megelőzésére ma már rendelkezésre állnak védőoltások. A védőoltás és a rendszeres szűrés együttesen biztosítja a legnagyobb védelmet a méhnyakrák ellen.

Ezért a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a betegség megelőzéséért dolgozó Mályvavirág Alapítvány arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a betegség ma már közel 100 százalékban megelőzhető.

A méhnyakrák megelőzésében különösen nagy szerepe van a férfiaknak, hogy megóvják párjukat a betegségtől, figyelmeztessék a veszélyekre és a megelőzés lehetőségeire, segítsék őket a gyógyulásban, és ne feledkezzenek meg a szeretet ünnepéhez közeledve a gondoskodás fontosságáról sem.

„A Mályvavirág Alapítvány 2016-ban indította útjára a „Férfiak a nőkért!” programsorozatát. Célja, hogy erről a nőket érintő betegségről éppen a férfiakhoz szóljon, hogy támogassák párjukat a megelőzésben.” – mondta el Dedeo Anikó, a Mályvavirág Alapítvány oktatásért felelős koordinátora, aki a szombati sajtóeseményen indította el a Férfiak a Nőkért! kampányának adventi programját.

Központi eleme a kampánynak, hogy a férfiakhoz szólunk:

„Kérdezd meg a párodat, volt-e idén méhnyakrákszűrésen? Fogd meg a kezét, kísérd el, ha szeretné, érdeklődj, tud-e a védőoltásról!” – javasolja a férfiaknak Dedeo Anikó.

“Ma már hazánkban is elérhető a nemtől függetlenül beadható HPV-elleni védőoltás. Alkalmazásával rosszindulatú daganatos betegségeket (pl. méhnyakrák, péniszrák, végbélkörnyéki- és szájüregi rákok), nemi szemölcsöket előzhetünk meg, melyeket a szexuális úton terjedő Humán Papillomavírus (HPV) különböző típusai okoznak.” – mondta el Dr. Melczer Zsolt, a SOTE II. számú Nőgyógyászati Klinikájának szülész-nőgyógyász orvosa.

„Párunk egészsége mindennél fontosabb, a rendszeres szűrés mindenki számára egyértelmű kell, hogy legyen. Minden vizsgálatra elkísérem a páromat, hogy ha kell, azonnal a rendelkezésére álljak. A páromat édesanyja 14 évesen beoltatta HPV ellen: az oltás jó befektetés: a saját egészségünk és születendő gyermekünk védelme érdekében mindenképp kötelesek vagyunk megtenni, amit kell.” – mondta el Solti Ádám, színész-énekes, a Madách Színház művésze, a Barátok közt szereplője.

Tudjon meg többet a HPV-ről és a védőoltásról a www.hpvdoktor.hu vagy a www.malyvavirag.hu weboldalakon!

A Mályvavirág Alapítványról:

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy minél több ember jusson naprakész szakmai információhoz a méhnyakrák súlyosságáról és a megelőzés fontosságáról. Az Alapítvány támogatja a méhnyakrákos nők gyógyulását és a megelőzés tudatosításán dolgozik, hogy minden nő tisztában legyen a védőoltás és az éves szűrés fontosságával. Rehabilitációs programja segítséget nyújt a méhnyakrák műtéten átesett nőknek, hogy jelentősen javuljon életminőségük. A klubtalálkozók és a Mályvavirágok Közössége facebook csoport lehetőséget biztosítanak a betegségből gyógyulóknak, hogy erőt meríthessenek egymás pozitív tapasztalataiból. Tájékoztató programjain, rendezvényein a megelőzés és a korai felismerés fontosságára hívja fel a figyelmet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X