Főoldal > EGÉSZSÉG > Megműttetem a szemem! Ennyibe kerül, ha szeretnéd eldobni a szemüveget

Megműttetem a szemem! Ennyibe kerül, ha szeretnéd eldobni a szemüveget

egészségéleslátáslátásszemszemészetszemműtét
0

Írta:

Kiszámoltad már, mennyit költöttél szemüvegre eddig? Ne felejtsd ki a kontaktlencsék árát sem, és vedd hozzá azt az időt, amit szemvizsgálatokkal és vásárlással töltöttél, hiszen ennek is van pénzben kifejezhető értéke. Valószínűleg meglepődnél a végeredményen, és kiderülne, hogy ennyiből már rég meg is műthetted volna szemed, különösen akkor, ha az elérhető kedvezményeket is felhasználod. Utánanéztünk, mennyibe is kerül ma egy lézeres szemműtét, és milyen kedvezményekkel és fizetési lehetőségekkel tehető olcsóbbá.

A szemünk bizony nagyon értékes mindannyiunk számára, ezért aztán ne lepődjünk meg, ha az optikusok és szemműtéteket végző klinikákon is megkérik az árát annak, hogy tisztán és élesen láthassunk. Egy jó szemüvegkertért és egy tartós, karcolásokat és egyéb hatásokat jól tűrő lencse párért még akkor is otthagyhatunk az üzletben százezer forintot, ha a középkategóriás modellekből választunk, ha pedig igazán divatos, márkás és strapabíró szemüveget szeretnénk, akkor nem ritka, hogy egyedül a keretért elkérnek ennyit. Ez a kiadás jobb esetben csak 3-4 évente válik aktuálissá, de ha gyorsan romlik a szemed, vagy elhagyod a szemüveged – netán a trend miatt fontos neked, hogy újat csináltass –, akkor akár évente is lehet ezzel a költséggel számolni. Ha kontaktlencsét is hordasz – márpedig erre a legtöbb szemüvegesnek szüksége van sportolás vagy más tevékenységek miatt –, akkor rendszeres éves kiadásaid lesznek ezzel is. Egyénenként változik ugyan az, hogy évente átlagosan ki mennyi költ a szemére, de egyáltalán nem számít különleges esetnek, ha valaki 10 év alatt 3-400 ezer forintot is áldoz ilyen célokra. Megnéztük, mennyit is kérnek a klinikákon ma a lézeres szemműtétekért, és kiderült, egy gyerekkora óta szemüveges ember a negyedik x-hez elérve már bőven elköltötte az árát egy ilyen – egyébként nem olcsó – beavatkozásnak. Különösen igaz ez akkor, ha hozzávesszük azt is, hogy különféle kedvezményekkel – például egészségpénztári tagsággal – spórolhatunk is egy ilyen műtéten.

Legalább félmillió

Ma az országban már tucatnyi profi szemklinikán végeznek látásjavító lézeres műtétet, és azt is elmondhatjuk, hogy a többségük a legmodernebb – szinte teljesen fájdalommentes – módszereket alkalmazza. Sőt, abban sincs ma már semmi különleges, ha valaki hétfőn „befekszik” a szemklinikára klinikára, és szerdán már szemüveg nélkül megy dolgozni – ugyanis a legújabb műtéti technológiák ezt már lehetővé teszik. Persze ennek ára van: szétnézve a hazai klinikák kínálatában egy darab átlagos állapotú és dioptriájú szem „megjavításáért” jellemzően 250 ezer forint körüli összeget kérnek. Ez a ma elérhető legmodernebb eljárást foglalja magába, nincs viszont benne az orvosi konzultáció és az előzetes vizsgálatok ára, ami újabb 30-50 ezer forintot jelent. Két szemre ezért 550-600 ezer forint közötti költséggel számolhatunk. Ez elsőre magas összeg, de számítsuk hozzá, hogy többet nem kell ezután szemüvegre költenünk, ráadásul egy sor fizetési könnyítést és kedvezményt is igénybe vehetünk.

34710495 - medicine, eyesight control, laser correction, people and health concept - beautiful young woman pointing finger to her eye and over blue background with eye chart

Éleslátás hitelre

Azt a szemklinikák is jól tudják, hogy egy összegben kevesen tudnák megfizetni ezeket a beavatkozásokat, ezért – akárcsak a cipőboltok, a telefontársaságok vagy az autókereskedők – újabb és újabb akciókat találnak ki, kedvezményeket és részletfizetési lehetőséget kínálnak. Mostanában például nem ritka a kamatmentes részletfizetés sem, és nagyjából úgy vehetünk éles látást, mint ahogy új telefont: az ár egy részét befizetjük, a többit pedig a havonta, vállalható részletekben törlesztjük – akár személyre szabott konstrukcióban is. Végső esetben akár kezdő befizetés nélkül, hitelre is vehetünk lézeres szemműtétet, sőt az olyan szemklinikákon, amelyek együttműködnek az egészségpénztárakkal lehetőség van a lézeres korrekciós műtétek díjának 20%-os visszatérítésére a személyi jövedelemadóból. Mindezen túl számtalan kuponos akció közül választhatunk – igen, szemműtéthez éppen úgy lehet kuponos áron, jóval olcsóbban hozzájutni, mint egy londoni repülőjegyhez vagy horvátországi félpanziós nyaraláshoz. Azonban ne veszítsük el a fejünket, és bármennyire is csábítóak az olcsó, kuponos ajánlatok, ne „fizessünk be” rögtön a legolcsóbbra. Alaposan járjunk utána, milyen műtétre, melyik eljárásra is vonatkozik a kedvezményes, kuponos ajánlat, mert itt is igaz a régi mondás: a drágább olcsóbb – vagyis lehet, hogy a legkorszerűbb eljárásért többet kell fizetnünk, de jobban is járunk vele!

Lépjen be most kedvezményes feltételek mellett az OTP Egészségpénztárba! Amennyiben 2016. december 15-ig az OTP Egészségpénztár online felületén regisztrál a „WELLNESSCAFE20161215” kóddal, elengedjük első, három évig érvényes kártyájának díját.

Fotó: 123RF

Mentés


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X