Főoldal > EGÉSZSÉG > Töltött káposzta helyett válaszd a halat!

Töltött káposzta helyett válaszd a halat!

halkarácsonytáplálkozástöltött káposzta
0

Írta:

A legtöbb magyar családban szenteste halat vagy töltött káposztát fogyasztanak. Ha eddig az utóbbi mellett tettétek le a voksotokat, eláruljuk, miért érdemes idén változtatni, és a sokkal egészségesebb halat enni a karácsonyi vacsorán.

A legtöbb magyar családban szenteste halat vagy töltött káposztát fogyasztanak. Ha eddig az utóbbi mellett tettétek le a voksotokat, eláruljuk, miért érdemes idén változtatni, és a sokkal egészségesebb halat enni a karácsonyi vacsorán.

Folyamatosan változnak a táplálkozási trendek, és szerencsére sokan hajlandóak változtatni a rossz étkezési szokásaikon. Azokban az országokban, ahol több halat fogyasztanak az emberek, kevesebben lesznek szívbetegek. A tenger melletti halászok vagy az eszkimók között, akik nap mint nap esznek halat, sokkal kedvezőbb a szív- és érrendszeri betegségek aránya, mint nálunk, ahol keveset fogyasztunk a vizek kincseiből.

A halfogyasztás múltja

Az ókori Egyiptomban annyi hal volt, hogy az ott élők kevesebbet fizettek érte, mint a kenyérért. A középkorban Európában is több halat ettek az emberek, főként a vallás miatt: szerda, péntek, szombat és az ünnepnapok az egyház előírásai alapján húsmentesek voltak. Magyarországon a halak közül a legnagyobb becsben a csukát tartották, még címerállat is volt. Télen a viza számított a legkedveltebb csemegének. Sós vízzel telített hordókban tartósítani is tudták, de örömmel fogyasztották a halikrát is. Ekkoriban terjedtek el hazánkban a halastavak is a természetes vizektől távol eső településeken.

fish2.jpg ()

A halban található legfontosabb tápanyagok

Laza szövetszerkezetű húsa miatt a halat nagyon könnyű megemészteni. Oda kell figyelni a tárolására, mert a magas víztartalma miatt hamar megromlik. Fehérjetartalma 15-20%, ezért népszerű a fogyókúrás étrendek fogásai között. Az energia- és zsírtartalma lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiséget is bátran fogyasszunk belőle. A zsírosabb halak közé tartozik a lazac, a ponty, a makréla, a hering és a harcsa, viszont a süllő, a fehér busa, a tőkehal, az amur és a hekk szárazabbak.

A legnagyobb kincs: halolaj

Élettani szempontból a legnagyobb szerepe a halolajnak van, hiszen többszörösen telítetlen zsírsavakat, más néven omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ezeket az esszenciális zsírsavakat az emberi szervezet önmaga nem tudja előállítani, csakis táplálékbevitel útján kaphatjuk meg a számunkra szükséges mennyiséget. Hogy miért is fontos? Mérsékeli a vérzsírszintet, gátolja a vérrögképződést, szabályozza a vérnyomást, így minimalizálja a szívkoszorúér-megbetegedés veszélyét. Az omega-3 zsírsavak ezenkívül az agyunk és a szemünk fejlődését is befolyásolják, ezért különösen a terhesség utolsó szakaszában ajánlott nagyobb mennyiségben fogyasztani, hiszen ekkor az embrió agyában halmozódnak fel.

Vitaminok a halban

A- és D-vitaminok kitűnő forrása, velük összefog a szervezetünk, és együtt semlegesítik a káros szabadgyököket, amelyek a rákos megbetegedések fő előidézői. B1- és B2-vitamin is nagyobb mennységben található benne, de többféle ásványi anyagot is a szervezetünkbe juttatunk általa: cinket, jódot, vasat és szelént.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.