Főoldal > EGÉSZSÉG > Alga az immunerősítésért és a jobb teljesítményért

Alga az immunerősítésért és a jobb teljesítményért

algaegészségenergiaimmunrendszerinfluenzaPanhellenspirulinasportvitamin
0

Írta:

Az influenzaszezonban különösen fontossá válik az immunrendszer erősítése. Miért ne tennénk egy olyan anyaggal, ami a sportban is csodás hatásokra képes?

Eleinte divathóbortnak tűnt a tengeri algák fogyasztása, mára azonban több orvosi kutatás is igazolta ezek jótékony hatását. Bár a mértékadó szakmai lapok óvatosan fogalmaznak a témában, érdemesnek tartják a téma további kutatását, hiszen az eddigi vizsgálatok bizakodásra adnak okot. A spirulina nevű kék-zöld alga jótékony hatásai az egész testben nyomon követhetőek, a kutatók is inkább csak a betegségekkel kapcsolatos eredmények kapcsán visszafogottak.

De mi is a spirulina, és miért kedvelik a sportolók és a hírességek egyaránt?

A kék-zöld alga, vagy más néven spirulina egy óceánokban, de néha édesvizekben is fellelhető mikroorganizmus. Tápanyag-koncentráció igen magas, egyaránt tartalmaz esszenciális zsírsavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, karotint és nagy mennyiségű fehérjét. Ez utóbbi 51-71 százalékban található az algában, és valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza. A kutatási adatok szerint béta-karotin tartalma több, mint harmincszorosa a répáénak, háromszor annyi kalciumot találunk benne, mint a tejben és protein tartalma kétszerese a húsénak. In Vitro, vagyis laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatokban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a spirulina határozottan erősíti az immunrendszert és ellenállóbbá teszi a vírusok ellen, valamint elősegíti a probiotikumok szaporodását (bár ezeket embereken még nem tesztelték) és az internetes fórumozók tapasztalatai is egybecsengenek ezzel az állítással.

28875574 - young barley and chlorella spirulina  detox superfood

A sportolók közül Lee Evans, amerikai futó nagy rajongója a spirulinának ma is és két, olimpiai aranyérmét is ennek a tápanyagnak tulajdonítja. Nálunk Lubics Szilvia ultrafutó bajnokunk fogyasztja rendszeresen. Az algát fogyasztó sportolók az energiaszint növekedéséről, nagyobb sebességről és robbanékonyságról számoltak be, miközben úgy érezték, hogy mentális terhelhetőségük is megnövekedett. A spirulina nagy mennyiségben tartalmazza a megnövekedett fizikai igénybevétel esetében szükséges B1-, B2-vitaminokat, magnéziumot és Q10 koenzimet. De segít a salakanyagok, a tejsavó és a szén-dioxid gyorsabb eltávolításában, lebontásában is. Ezzel nem csak a magas teljesítményt teszi lehetővé, de gyorsítja a regenerálódást is. Kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma, különösen jó forrása a szuperoxid diszmutáznak (SOD) és a Phycocyaninnak, melyek együttes hatása gyengíti az edzés okozta oxidatív stresszt és késlelteti a kimerülést. A kék-zöld alga magas ásványianyag-tartalma segít a terheléssel járó izzadás nyomán keletkező ásványi anyag hiány pótlásában.

De nem csak a sportolók, hanem a sztárok is előszeretettel fogyasztanak spirulinát, különösen azok, akik vegetáriánus koszton élnek. Alicia Silverstone a bőrre és fogakra ajánlott mixét készíti algából, míg Ellie Goulding énekesnő egyszerűen csak „A győztes”-ként emlegeti reggeli smoothie-ját, amit spirulina felhasználásával készít. Szintén nagy rajongója a kék-zöld algának a két szupermodell, Elle Macpherson és Candice Swanepoel. Elle a saját nevével fémjelzett kozmetikumába, a Super Elixirbe és reggeli turmixaiba is spirulinát tesz, miközben Candice az alga magas B- és E-vitamin tartalmát tartja fontosnak. Tapasztalatai szerint a spirulina fogyasztása jótékony hatást gyakorol az emésztésre és méregtelenít, ráadásul az egyik legerősebb antioxidánsnak tartja azt.

Fotó: Sportdiéta blog / Panhellen


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X