Főoldal > EGÉSZSÉG > Durva károkat okoz a testedben a mértéktelen tévézés

Durva károkat okoz a testedben a mértéktelen tévézés

betegségdepresszióegészségelhízásfájdalomfáradtságmértéktelen tévénézéstévétévénézés
0

Írta:

Bármikor kész vagy korlátok nélkül nézni a következő évadot a kedvenc sorozatodból? Egy friss tanulmány szerint, ha magányosnak és depressziósnak érzed magad, túl sok epizódot néztél egymás után!

 

A tanulmány nem azt mondja, hogy a tévézés depressziót vagy magányt okoz, de megmutatja az összefüggést a korlátlan tévézés és a magányosság érzése között.

Amikor tv-t nézünk, az agyunk addiktív-szerű állapotba kerül, és orientációs válaszokat ad. Ez teszi olyan nehézzé a tévé kikapcsolását.

Egy kutatás kimutatta, hogy amikor tévét nézünk, az agyunk jó-érzés kémiai anyagokat gyárt, ami viselkedés változáshoz is vezethet, ha huzamosabb ideig tart.

1. Depresszióssá tehet

Egy kutatás során 18 és 29 év közötti nőket vizsgáltak. Összesen 316 nőt vizsgáltak és kimutatták, hogy lehangoltabbak és magányosabbak voltak, amikor mértéktelenül nézettek velük sorozatokat. Ha valaki nem elég erős, hogy abbahagyja a sorozatot, az nagy károkat okozhat. Bizonyos programok elindítják a következő részt, ha az előző véget ért…és ez nem segít!

2. Felkúszhatnak kilók

Egy tavalyi tanulmány kimutatta, hogy a mértéktelen tévézés mértéktelen zabálással jár együtt. Szóval, hagyd abba a képernyő előtti nassolást! Ha nem megy, próbálkozz egészségesebb ételekkel vagy ne egyél tévé előtt! A tévézés közbeni rágcsálnivalók általában nem gyümölcsöt vagy zöldséget jelentenek. A mértéktelek tévézés lassítja az agyagcserét. Amikor a kanapén henyélve nézed a tévét, valószínűleg nem edzel, szóval duplán lassítod az anyagcseréd. Amikor bambuljuk a tévét, ülünk, ezzel pedig kevesebb kalóriát égetünk, mint a sétával vagy az állással. Ha gyakran ücsörögsz a tévé előtt. izmot veszítesz, melynek helyére zsír fog épülni.

3. Rákos megbetegedést vagy szívbetegséget okozhat

Egy tanulmány során 13.000 egészséges spanyol egyetemistát követtek figyelemmel átlagosan 8,2 évig. Ezalatt 19-en haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, 46-an lettek rákosak, és 32 ember egyéb egészségügyi okok miatt hunyt el. A korai halál kockázata majdnem kétszeres volt azok esetében, akik napi 2-3 órát néztek tévét. A mértéktelen tévézés általában csökkent fizikai aktivitással jár együtt. Csak ülünk a tévé előtt, bambulunk, mértéktelenül nézzük a képernyőt és nem mozgunk.

teve2.jpg ()

4. Kapcsolatba hozható a meddőséggel

Egy 2013-as tanulmányban 189 fiatal férfit vizsgáltak, akik legalább 20 órát töltöttek a tévé előtt hetente. Ezek a 18-22 évesek spermáinak száma csupán a fele volt azokénak, akik ennél kevesebbet tévéztek. Azoknál a férfiaknál, akik heti 15 órát sportoltak, 73%-kal több volt a spermiumok száma, mint azoknál, akik nem sportoltak ennyit.

5. Károsítja a gyereked

Hasznos dolog, ha korlátozod a gyerek tévézési idejét. Ha azt látja a kicsi, hogy te magad mértéktelenül tévézel, nagy az esély, hogy ő is függővé válik. Egy tanulmány megmutatta, hogy a 3 hónaposak 40%-a, a 2 évesek 90%-a néz rendszeresen tv-t vagy DVD-t. Ha a szülők korlátozzák a tévénézés idejét, 50%-kal kevesebb az elhízás és a viselkedési zavar kockázata.

6. Zsibbasztja a fájdalmat

A tévé elzsibbasztja a fájdalmaid: a fizikait és az érzelmit is. Egy tanulmány szerint a tévézés közben 25%-kal csökkent a fájdalomérzet és 16%-nál teljesen el is múlt. Elzsibbasztani a fájdalmad azt jelenti, hogy nem vagy kapcsolatban a testeddel és lelkeddel és nem veszel tudomást a jelzéseiről. Ez pedig komolyabb problémákhoz vezet.

Annak ellenére, hogy ezeket tudjuk, még mindig sokat ücsörgünk a kanapén Trónok Harcát vagy Szex és New Yorkot nézve mértéktelenül. Szeretetsz tévézni egészséges életmód mellett is… ez működhet, csak tölts időt mással is! És köss alkut magaddal, hogy csak gyümölcsöt nassolsz a tévézéshez.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X