Főoldal > EGÉSZSÉG > Fekete berkenye, az egészség bogyója

Fekete berkenye, az egészség bogyója

antioxidánsberkenyebogyóbogyós gyümölcsegészségfekete berkenyeflavonoidvitamin
0

Írta:

Van egy kis bogyó, ami segíti az egészséges életet biztosít. Na, jó, szerencsére több ilyen bogyó is van, de mi most a berkenyére gondoltunk. A fekete berkenye vitaminok és ásványi anyagok forrása, de erős antioxidáns is.

Fanyar jelentés, savanykás íz

A növény Észak-Amerika keleti részéről származik és több 100 faja létezik. A berkenye nemzetség tudományos neve a „fanyar” jelentésű kelta „sor” szóból eredeztethető, ami a termés ízére utal. A fekete berkenye – vagy más néven arónia – külső megjelenésében nagyon közel áll az áfonyához. Ízben azonban jelentősen különbözik a két bogyó egymástól, mert az édes áfonyával ellentétben a fekete berkenye inkább kesernyés, savanykás ízű. A fekete berkenyét csak a 20. század elején szállították az európai országokba. Oroszországban a bogyós gyümölcsöt már több mint 50 éve sikerrel alkalmazzák egészségügyi területen.

Vitaminok és ásványi anyagok tárháza

Nem is gondoltad volna, de a kis bogyó A-, C-, E-, K-vitaminokat, valamint a teljes B-vitamin-csoportot magába rejti. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül a gyümölcs jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz. Legérdekesebb hatóanyag-tartalma azonban a polifenolok nagy csoportjában rejlik, amelyek fő képviselői a flavonoidok és az antocianinok. Ezek pedig igen erős antioxidánsoknak számítanak, melynek fő ereje, hogy megvéd a rákkal szemben.

61470110 - white bowl full with fresh and tasty aronia spilled on wooden table

Hatásos védelem

Gyulladásgátló és antikarcinogén hatással rendelkezik, de pozitívan befolyásolja a látást is. A fekete berkenye csökkenti a tumorképződést, gátolja a rákos sejtek növekedését, védi a DNS-t, a szív-érrendszert, valamint a gyomrot és a májat is. Ezen felül erősíti az immunrendszert és méregtelenítő hatása is ismert.

Vásárlási tippek

Nem jellemző, hogy a szárított bogyó értékesebb összetevőket tartalmaz, mint a friss gyümölcs, de a fekete berkenyénél még ez is igaz. A levele is hasznos tápanyagokat tartalmaz, de mindig figyelj oda, hogy hol veszed. Az ellenőrzött biogazdaságból származó fekete berkenye esetében biztos lehetsz, hogy nem tartalmas káros vagy szennyezett anyagokat. Ha pedig a népszerű bioberkenye-lé mellett döntesz, akkor csak a 100%-os termék mellett tedd le a voksod, hogy mentes legyen mindenféle, káros adalékanyagtól.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X