Főoldal > EGÉSZSÉG > Különleges és finom: a gesztenyeméz

Különleges és finom: a gesztenyeméz

egészséggesztenyegesztenyemézmezvitamin
0

Írta:

A gesztenyeméz az egyik legkülönlegesebb méznek számít. A szelídgesztenye fáról gyűjtött nedű ásványi anyag tartalmával tűnik ki a többi közül. Rendszeres fogyasztása kedvezően hathat a vérszegénységre, és a kimerültségre is.

Miből készül a gesztenyeméz?

Virág, akác, hárs és vegyes – eddig többnyire ezeket a mézeket ismerhetted. Többféle méztípus létezik, és az egyik legkülönlegesebb a gesztenyeméz, ami méltatlanul nem kap kellő hírverést. A gesztenyeméz előállítása szelídgesztenyéből történik. Még csak véletlenül sem szabad összetévesztenünk a szelídgesztenyét, a vadgesztenyével, mert ez utóbbi mérgező, emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan. A gesztenyeméz színe a borostyán-sárgától a sötétbarna színig terjed, gesztenyevirág illatú, és íze kicsit kesernyés utóízű.

Jótékony alkotóelemei

Ahogy a szelídgesztenye, úgy a gesztenyeméz is rendkívül gazdag E-vitaminban. Sok más vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin is zsírban oldódik, viszont a szervezeted csak rövid ideig képes tárolni. Ezért pótlása különösen fontos. Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Rengeteg ásványi anyag található meg benne. Többek között foszfort, kalciumot és vasat is tartalmaz.

43078055 - the natural chestnut honey of dark brown color

Gyógyhatásai

A gesztenyeméz hatása miatt, mint népi csodaszer van számon tartva. A szelídgesztenyéből készült méz segítséget nyújt a trombózis kialakulásának megelőzésében, de a visszér problémák kezelésére is kiválóan alkalmas. A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is jelentősen lecsökkenthető a rendszeres fogyasztásával. Visszértágulatnál, érgyulladásnál külsőleg is alkalmazható. Segít álmatlanság, valamint kimerültség esetén is. Sőt, afrodiziákumként is bevethető.

Jellemzői, fogyasztása

A gesztenyeméz íze jellegzetes, mivel kesernyésen fűszerezett az utóíze. Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt szintén nem igazán ajánlott. Napi 2-3 kávéskanál gesztenyeméz elfogyasztása már megteszi a kívánt, kedvező hatást a szervezetben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X