Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 agykárosító szokás, amiről jó tudni

10 agykárosító szokás, amiről jó tudni

agyagykárosító szokásagyzsugorodásbetegségdohányzásreggeliszokástúlevés
0

Írta:

Megmutatunk 10 olyan szokást, mellyel tudtodon kívül károsítod az agyad.

1. Nem reggelizel

Azzal, hogy nem reggelizel, alacsonyabb vércukorszintre kárhoztatod az agyad. Ilyenkor a szervezet hiányt szenved bizonyos tápanyagokból, nem tud hatékonyan működni, hosszútávon pedig akár agykárosodást is okozhat.

2. Túlevés

Az agyi artériák szűkülése miatt az agy nem kap elég vért, ha túl sokat és jellemzően túl sok egészségtelen ételt fogyasztasz.

3. Légszennyezés

Az agy használja fel a legtöbb oxigént a testedben. A szennyezett levegő azonban sokkal kevesebb oxigént tartalmaz, kevesebb jut az agynak is, emiatt hatékonysága csökkenhet.

4. Túl sok cukor

A cukor tulajdonképpen elnyeli a fehérjét és egyéb tápanyagokat, ezért az agyad hiányt szenved a létfontosságú táplálékaiból.

5. Dohányzás

A cigarettázás agyzsugorodáshoz vezet és növeli az Alzheimer-kód kockázatát.

Hand holding a cigarette, Image: 43264729, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

6. Alváshiány

Az agyad alvás közben pihen. Feldolgozza a napi élményeket és kicsit kikapcsol. Ha keveset alszol, nem bírja a munkát, az agysejtek elhalnak.

7. Lebiccentett fejjel alszol

Igen, ez pontosan azt a lopott időt jelenti, amikor ülve alszol pár percet. Ilyenkor a szén-dioxid koncentrációja nő, miközben az oxigén koncentrációja csökken.

8. Betegen dolgozol

Betegen kemény szellemi munkát végezni vagy tanulni nem csak a közérzeted miatt nem jó. Az agynak ilyenkor más feladata van, sokkal kevésbé lesz hatékony is, gyorsabban elfárad, de akár agykárosodást is okozhatsz magadnak.

9. Kevés a gondolat

Akár az izmok, ha nem használod az agyad, összemegy. Ha nem gondolkodsz, azon kaphatod magad, hogy a agyzsugorodásod van.

10. Mindig hallgatsz

Egy magasröptű beszélgetés edzi az agyat, ettől erősebb és hatékonyabb lesz, és az agykárosodástól is megóvod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X