Főoldal > EGÉSZSÉG > Pusztítsd el a vírusokat tormával!

Pusztítsd el a vírusokat tormával!

betegségegészségétkezésgyógyulástáplálkozásvírus
0

Írta:

Ha már nem tudjuk, mivel vértezzük fel magunkat az őszi-téli betegséghullámmal szemben, akkor vegyünk egy friss tormát, reszeljük le, fogyasszuk el és élvezzük a baktérium- és vírusölő hatását.

 

Az egész folyamat addig mindenkinek megy, hogy megvásároljuk és lereszeljük ezt a zöldséget, de a fogyasztása, fanyar és csípős íze miatt sokaknak gondot okoz. Eláruljuk, hogy miért érdemes szeretni a tormát.

Az életerő jelképe

A torma voltaképpen annyira sokoldalú, hogy akár gyógynövényként, akár pedig fűszernövényként is használhatjuk. Maga a gyökérnövény a Volga és Don környékéről származik, sok esetben ártereken, nedves-vizes réteken, szántók mellett is felbukkan. Ma is az életerő jelképe azon a vidékeken.

torma2.jpg ()

Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is. A torma évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak, és a piacokon is ekkor kapjuk belőle a legfrissebb árut.

A már említett glikozidoknak köszönhetően a torma – a friss kutatások szerint – igencsak hatékony antibakteriális növény. A frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart. Vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.

Tormadiéta

A torma erősen vízhajtó, ezért fogyasztásával csökkenthetők a has körüli plusz centik és zsírpárnák is. Segít megszabadulni a sejtek között megrekedt folyadéktól, így máris lefarag egy keveset a hasad és a csípőd térfogatából. Emellett jótékonyan hat az emésztésre, serkenti az anyagcserét és fokozza a véráramlást, aminek következtében szervezeted természetes méregtelenítő és salaktalanító folyamatai is hatékonyabbak lesznek. A „haslapító” tormadiéta alatt elég, ha napjában egyszer valamelyik étkezésbe beiktatod a tormát. Akár főfogásként, akár köretként vagy csak ízesítőként használod, a torma képes lesz kifejteni karcsúsító hatását.

A torma csípősségét, erősségét enyhíthetjük, ha a frissen reszelt állapotban néhány percre betesszük a sütőbe, vagy ha almát reszelünk hozzá. Vagy B-tervként a bolti, reszelt tormát is beszerezhetjük, de ebben az esetben számoljunk az adalékanyagokkal… A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a nyálkahártyát, és vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szembe, mert még a hagymától is irritálóbb hatása van.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X