Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amit a pulzusod elárul rólad

6 dolog, amit a pulzusod elárul rólad

keringéspulzusszívszívverés
0

Írta:

Ha az kezedet a mellkasodra, nyakadra vagy csuklódra teszed, érezni fogod a szívverésed. Ez jó hír, azt jelenti, életben vagy. Ha egy percig ott hagyod a kezed és megszámolod, hányat ver a szíved, megkapod, hogy mennyi a pulzusod. Ez az érték akkor a leghasznosabb, ha nyomon követed és az esetleges változásokról tájékoztatod az orvosod.

A legtöbb ember nyugalmi pulzusa (pihenés, nyugalmi állapot közben mért pulzus) 60 és 85 között van (ez a bpm), de egyeseknél akár a 100 percenkénti ütés is normális. Ha azonban a pulzusod a megszokotthoz képest túl magas vagy túl alacsony, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert lehet, hogy valami nincs rendben!
Megmutatunk pár okot, ami változást okozhat a pulzusodat illetően.

1. Stresszes vagy

A stressz megemeli a vérnyomásod és pulzusod is, ami a testedet „harci” állapotba sodorja. (Fontos: a vérnyomás és pulzus nem ugyanaz, az értékeik nem minden esetben mozognak együtt.)  A krónikus stressz folyamatosan ebben a felfokozott állapotban tartja a tested, olyanban, mintha folyamatosan edzenél megállás nélkül, ami a könnyen vezet szívinfarktushoz, streoke-hoz.

2. Cukorbeteg vagy, vagy afelé haladsz

Az orvosok nem teljesen biztosak benne, hogy a magas pulzus okozza-e a diabéteszt, vagy a cukorbetegség idézi elő a magas pulzust, de az biztos, hogy erős összefüggés van a kettő között. Vizsgálatok szerint azoknál a cukorbetegeknél, akik kevésbé aktív életet élnek, nagyobb eséllyel alakul ki koronária betegség és magas vérnyomás, valamint ezek következményei.

3. Nem edzel eleget

Biztosan hallottad már azt a mondást: használod vagy elveszíted. Ez a szíveddel sincs másként. A szív egy izom, szívizomból épül fel, mely egy igazán különleges izomszövet, mégis edzeni kell ahhoz, hogy a legjobbat tudja nyújtani. A mozgásszegény életmód és az elhízás gyakran eredményez magasabb nyugalmi pulzust. Ennek az az oka, hogy a szívnek ilyenkor keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vért tudjon pumpálni. Minél nagyobb valaki, annál több vérre van szüksége, amihez pedig több pumpálás kell. Edzéssel azonban fejlesztheted a szíved, hogy egy pumpálással több vért legyen képes az erekbe juttatni.

4. Gyógyszert szedsz

A legtöbb gyógyszer valamilyen szinten befolyásolja a szíved működését. A béta-blokkolók és kalciumcsatorna-blokkolók például jelentősen csökkentik a pulzusszámot. Ez nem feltétlenül veszélyes, de az orvosoddal azért konzultálj. A kávé pedig növelheti a pulzusszámodat. Vannak a koffeinre igen érzékeny emberek, az ő esetükben egy kávé vagy energiaital elfogyasztása azonnali pulzusemelkedést jelent.

5. Dehidratált vagy túl hidratált vagy

Az elektromos töltéssel bíró ásványi anyagokat nevezzük elektrolitoknak. Ha túl sok vagy túl kevés vizet fogyasztasz, könnyen befolyásolhatod az elektrolitok működését a testedben. Ha a kálium, kalcium vagy magnézium szintje nagyon alacsony a testedben, szívritmuszavarra lehetsz figyelmes, ami befolyásolja a pulzusodat is.

6. A pajzsmirigyed túl- vagy alulműködik

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv a nyakadon, mely elősegíti a szervezet megfelelő működését. A pajzsmirigy működése és a pulzus között közvetlen összefüggés van: ha alul működik, a pulzus lecsökken, ha viszont túlműködésről beszélünk, a pulzusszám jelentősen megnőhet. Egy vérvizsgálattal könnyen ellenőrizheti az orvos a pajzsmirigy működését.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X