Főoldal > MOZGÁS > Pulzusmérés: kezdőként is edzhetsz okosan!

Pulzusmérés: kezdőként is edzhetsz okosan!

edzésegészségfitneszpulzuspulzusmérő
0

Írta:

Az edzés hatékonyságát a legkönnyebben a pulzusszám mérésével tudod ellenőrizni. A

Az edzés hatékonyságát a legkönnyebben a pulzusszám mérésével tudod ellenőrizni. A Samsung Galaxy S5 csúcsmodelljében és a Gear okosórákban beépített pulzusmérő segíti az eredményes edzést, S Health alkalmazás pedig tárolja a korábban mért adatokat, így figyelemmel kísérheted a fejlődésedet is.

A pulzusszám (szívdobbanás egy adott idő alatt) az egyik legérzékenyebb mutatója a fizikai aktivitásodnak, hiszen a legkisebb mozdulatra is reagál. Általánosságban véve elmondható, hogy nyugalmi állapotban 70-80/perc között ideális, ám az edzések hatékonyságához bizonyos pulzusértékeket érdemes kiszámolnod. Ilyen például a maximális pulzus, amelyhez viszonyítva ki tudod számolni, mely az a tartomány, amelyben a legeredményesebb a torna. A Samsung kifejezetten sportolásra fejlesztett Galaxy S5 telefonján található S Health alkalmazása és a Gear Fit okoskarkötője vagy Gear 2 okosórája segít abban, hogy ne kelljen a pulzusod keresgetésével bajlódnod. A készülékek gyors és releváns adatot adnak, így sokkal értékelhetőbb eredményt kaphatsz, mintha magad próbálnád a csuklódon, vagy a nyakadon kitapogatni a pulzust.

Ahhoz, hogy hatékonyan használhassuk a pulzusszámokat az elért eredmények mérésére, érdemes néhány pulzusértéket beállítani. Ilyen például a maximális pulzus. Ha futással (vagy más nagy intenzitású mozgással) tartod karban magad, legkönnyebben úgy számolhatod ki, hogy 205-ből kivonod az életkorod felét, nőként ehhez még plusz 5-öt kell adni, és plusz 5-öt, ha élsportoló vagy. Egy 30 éves nő maximális pulzusa 195. Ne aggódj, nem kell minden esetben szívrohamot kapni, ahhoz, hogy eredményes legyen az edzésed, hiszen a zsírégető tartomány a maximális pulzus 60-70 százalékánál ingadozik, így a fent említett példánál maradva akkor indul be zsírégetés, ha a pulzusszám 117 és 135 között van.

pulzus2.jpg ()„A pulzust kezdőként, és fogyni vágyóként intervallum, azaz változó intenzitású és kardió edzéseknél érdemes mérni – mondja Kiss Virág, Arnold Classic bikini modell győztes fitneszversenyző. – Én magamnak is kiszámoltam mi az az ideális pulzusszám, amelynél edzés közben zsírégető tartományban tudok maradni. A pulzusmérő eszközömbe beállítom ezt a számot így, ha esetleg ez alá mennék, az eszköz jelez. Ilyenkor egy kicsit felpörgetem az edzést” – hangsúlyozza. Samsung Galaxy S5 készülék és a cserélhető szíjú Gear okosórák – akár egy saját személyi edző – segítenek abban, hogy az edzés közben folyamatosan tájékozódj a pulzusodról, s tényleg elégedetten nézhess a tükörbe.

5 ok, hogy miért használj pulzusmérőt:

1.    Pontos értéket ad az edzésed erősségéről
2.    Mérheted és számszerűsítheted fejlődésed
3.    Rövidebb idő alatt tudsz eredményt elérni
4.    Személyre szóló edzéstervet alakíthatsz ki
5.    Motivál arra, hogy továbbfejlődj

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X