Főoldal > EGÉSZSÉG > 11 dolog, amit nem tudtál a kórokozókról

11 dolog, amit nem tudtál a kórokozókról

bacilusbaktériumbetegségegészségfertőzéskórokozó
0

Írta:

Akár beteggé is tehetnek azok a dolgok, amiket nem tudsz a kórokozókról. Épp ezért tartsd tisztán a lakásod, ügyelj a személyes higiéniádra, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig minden esetben mosd meg.

1. A szappan elpusztítja őket a kezedről

Ha 20 másodpercig mosod a kezed szappannal, máris sokat tettél magadért, de jó, ha tudod, szappan nélkül a langyos víz sem ér sokat, mert a baktériumokat nem lehet hatékonyabban elűzni vele – csak a forró víz segíthet ellenük, de az égetheti a kezed.

2. A kézfertőtlenítő a második legjobb megoldás

Ha nem áll rendelkezésedre szappan és folyó víz, használj alkoholos kézfertőtlenítőt. Ezek a termékek 62-70%-os alkoholt tartalmaznak, ami garantáltan elpusztítja a kórokozókat.

3. Egyes baktériumok jók

A banánban és a spárgában sok prebiotikum található. Ez nem egyenlő a probiotikummal, ami az emésztést segíti elő. A prebiotikumok táplálják a már meglévő jó baktériumokat a bélben.

4. A hűtődben is pusztítanak

A szalmonella könnyen elterjedhet a mosatlan gyümölcsökről és a romlott húsokról. Tartsd rendben a hűtőd, mindennek legyen meg a maga helye. Ha egymástól elkülönítve tartod a húsokat, mosatlan gyümölcsöket, lassíthatod az ételek megromlását, így megakadályozhatod a kórokozók elterjedését is.

5. Ne mosd meg a csirkét sütés előtt

Ha megmosod a csirkehúst felhasználás előtt, könnyen bacikat juttatsz a húsra. Ha biztosra szeretnél menni, használj külön vágódeszkát és kést a húskészítményekhez.

6. Nyilvános helyen papírtörlőt használj

A kézszárító ugyan környezetbarát, de sajnálatos módon ontja magából a kórokozókat. Egy tanulmány szerint a kézszárító körül a bacik jelenléte 27-szer koncentráltabb, mint a papírtörlőknél.

7. Nem a WC a legveszélyesebb a nyilvános mellékhelyiségekben

Meglepő módon a nyilvános WC-kben a legtöbb baktérium nem a csésze közelében található. A legtöbb kórokozó jelenlétét a kilincsek és a mosdók közelében mérték a kutatók.

8. Imádják a fogkefét

Ha nem emlékszel, mikor cseréltél utoljára fogkefét, akkor épp itt az ideje. Gyakori csere mellett is ügyelj rá, hogy lefedve tartsd a fogkeféd, használat előtt pedig 5 mp-ig tartsd forró víz alá, hogy fertőtlenítsd.

9. A mobilodon is ott vannak

A mobiltelefont manapság nagyon sokat használja az ember. Buszon, otthon, munkahelyen, de tulajdonképpen bárhol képesek vagyunk nyomkodni. 2011-ben 390 megvizsgált eszköz közül 6 készüléken székletet is találtak. Egy fertőtlenítő kendővel érdemes néha áttörölni a telefont.

10. A cipődön is hemzsegnek

A cipődön közel 422 000 különböző baktérium található meg. Éppen ezért mindig vedd le a cipőd az előszobában, különben baktériumok ezreit viszed az életteredbe.

11. A fehérneműidet forró vízben mosd

A kórokozók hideg vízben sokkal biztosabban maradnak a helyükön. A fehérneműidet éppen ezért forró (legalább 60°-os) vízben most, hogy amennyire csak lehet, baktériummentesek legyenek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X