Főoldal > EGÉSZSÉG > Tényleg bőrrákot okoz a szolárium!

Tényleg bőrrákot okoz a szolárium!

bőrbőrrákegészségnapozásrákszolárium
0

Írta:

Rásegítenél a napozásra? Netán nem vagy megelégedve a napozás utáni eredménnyel? Ha egy mód van rá, semmiképp se válaszd a szoláriumot – ugyanis rákot okoz.

Már régóta rebesgetik, hogy a szoláriumban található UV sugárzás karcinogén, tehát bőrrákot okoz: a legfrissebb eredmények azonban minden eddigi kutatásnál sokkolóbbak.

Az Amerikai Egészségügyi Szervezet (HHS) és a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet Rákkutató Intézete (IARC) először olyan nőket vizsgált, akik 35 éves koruk alatt rendszeresen jártak szoláriumba. Az eredmény kimutatta, hogy ezek a nők 75%-kal növelték a melanoma rosszindulatú daganat kialakulásának esélyét. Ezek után nem meglepő, hogy a melanoma létrejöttéért 95%-ban az UV sugárzás a felelős, legtöbben pedig a 25-35 éves korú fiatal felnőtt nők esnek áldozatul a kórnak.

Egy újabb kutatás szerint az amerikai felnőtt népesség 35%-a, az egyetemi tanulók 59%-a, míg a középiskolai diákok 17%-a próbálta már ki a szoláriumot – ők minden egyes szoláriumhasználattal 67%-kal növelték a bőrrákra való hajlamukat.

46627072 - beautiful young woman have tanning skin treatment in modern solarium

A JAMA Bőrgyógyászati Intézet legfrissebb adatai szerint pedig a barnulás elősegítésére használt szolárium nagyobb arányban okoz tüdőrákot, mint a láncdohányzás, valamint súlyosan károsítja a bőr mélyebb rétegeiben lévő genetikai tárolót, a DNS örökítőanyagot.

Ezek nagyon súlyos adatok, ezért az Amerikai Egyesült Államok 40 államában már elkezdték korlátozni a szoláriumokhoz való hozzáférést: 16 államban például illegálissá nyilvánították a 17 éven aluliak számára, 2 államban pedig fel is függesztették az ultraibolya-sugárzást kibocsátó csövek használatát.

Mindezek ellenére, Magyarország még mindig több százezren használják a szoláriumokat és az UV sugarakat kibocsátó barnítócsöveket, nem törődve az egészségkárosító következményekkel.  Te ne legyél áldozat!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X