Főoldal > EGÉSZSÉG > A nyár leghatásosabb fűszernövényei

A nyár leghatásosabb fűszernövényei

diétaétkezésfűszerfűszernövénygyógynövényízesítéstáplálkozás
0

Írta:

A nyári ízkavalkádhoz a fűszernövények is hozzátartoznak, melyek nem csak a salátákat, húsokat, hanem a nyári italodat is megízesítik. Előnyük, hogy nem csak finomabb lesz tőle minden, hanem egészségesebb is. De melyek a legjobbak?

Ananász-menta

A hagyományos mentának számtalan nemesített változata „született” meg az elmúlt években. A csokoládéstól kezdve, a narancsoson át, egészen az ananászosig. Íze és illata miatt ez utóbbi az egyik legkedveltebb menta lett a nyári hónapokban. Az érett, trópusi ananászra emlékeztet zamatában is. A jellegzetes menta aroma gyengén, harmonikusan érződik. Frissen szedett levelei rendkívül aromásak, és még dísznövényként is szép lehet az erkélyen vagy a kertben – ráadásul évelő. A szervezetet is segíti: gyomor panaszok ellen hatásos, segít az emésztésben, enyhíti a görcsöket, oldja a feszültséget, és elősegíti az ellazulást. A levelek felhasználhatók salátaöntetek, levesek, koktélok és desszertek készítésére és díszítésére. Továbbá rendkívül finom, enyhe, nyugtató hatású tea készíthető belőle.

Borsikafű

Az erdélyi konyha elterjedt fűszere a borsikafű, de már a magyar konyha is kedvencének vallja. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Kedvelt aromája miatt általánosan elterjedt. Bélnyugtató, étvágygerjesztő, de felfúvódás ellen is hatásos. Teája enyhíti a köhögést, meghűlést, gyomorrontást. Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni. Diétás ételeket kifejezetten jó ízesíteni vele, mivel kellemes ízt, és plusz fogyasztó hatást biztosít. De a burgonyás-, káposztás-, gombás ételeknek is barátja lehet, és bátran lehet használni a grill húsok, kolbászok fűszerezésénél is.

bazsalikom2.jpg ()

Citromfű

A mentához hasonló alakú, illatos levelű fűszer- és gyógynövény a citromfű. Illata mint a friss citromé, íze kicsit mézszerű, aromadús. Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra használhatod. De serkenti a máj működését, emésztésjavító, és puffadásgátló hatása is van. A benne található polifenolok antivirális tulajdonságúak, melyek a felére csökkentik a vírusok kialakulásának gyakoriságát. Akár teát készítesz belőle, akár limonádéhoz, vagy uborkás vízhez használod fel, mindenképp jó választás. Lehet reggel, délben, este fogyasztani, utóbbi azért is hasznos, mert az alvásproblémákat is jól kezeli.

Bazsalikom

A bazsalikomot mindenki jól ismeri, de a mozzarella-paradicsom kombináción kívül is érdemes használni ezt az aromás fűszernövényt. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű növény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin is. Javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó hatása van, de nyugtat, és még a köhögést is csillapítja. Az immunrendszer megerősítésére is kiváló. Használható levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások ízesítésére, de teaként is fogyaszthatod. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X