Főoldal > EGÉSZSÉG > Igazi csoda: 5 érv a goji bogyó mellett

Igazi csoda: 5 érv a goji bogyó mellett

diétaegészségfogyásgojigoji bogyógyógyulásimmunrendszer
0

Írta:

A goji bogyó a kínai lycium barbarum növényből származó aszalvány, a tradicionális kínai gyógyászatban évszázadok óta használják. Számos tanulmány bizonyítja a jótékony hatásait, kezdve a szem erősítő hatásától a krónikus betegségektől való védelmén át a fogyást elősegítő képességéig. Az ősi Kínában a vesét, májat és szemet érintő betegségek gyógyítására használták.

1. Segít lefogyni

Az aprócska goji bogyó tele van antioxidánssal és vitaminnal. Ezek a bogyók tele vannak rosttal, már napi 2 adag fedezi a nap rostszükségletet, hosszantartó teltségérzetet biztosít egész napra. A teltségérzet azért fontos, mert meggátol a délutáni, késő esti falási rohamok kiélésében. Egy amerikai kutatás szerint a két héten keresztül rendszeresen goji bogyót fogyasztó felnőttek emésztése jelentős javulást produkált azokéval szemben, akik nem ettek gojit. A piros bogyó növeli az energiaszintet, így több zsírt égethetsz majd a nap folyamán és a hűtőre sem fogsz rájárni.

2. Csökkenti az ízületi gyulladást

Ha minden nap eszel gojit, csökkentheted az ízületi gyulladás okozta fájdalmaidat. A bogyóban lévő erős antioxidánsok hatékonyan lépnek fel a gyulladt és fájó ízületekkel szemben – állítja egy amerikai tanulmány. Akik ízületi gyulladással küzdenek, gyakran krémekhez és gyógyszerekhez kénytelenek fordulni, melyek tele lehetnek mérgező összetevőkkel és csak ideig-óráig szüntetik meg a panaszokat. Az ilyen készítmények hosszú távú használata akár komoly egészségi következményekkel járhat. A goji bogyó természetes és mellékhatásoktól mentes megoldást jelent, amivel az ízületi gyulladás tünetei kezelhetők.

30049204 - portion of ried goji berries  in a small bowl

3. Jó a szívnek

A kínaiak már évszázadok óta ismerik és használják a goji bogyót szíverősítő hatása miatt. Mára a tudomány kellően fejlett ahhoz, hogy felfedje a hatások mechanizmusát. Az aprócska aszalvány erősíti a szívet és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, csökkenti a vérnyomást és vércukorszintet.

4. Erősíti az immunrendszert

Az erős immunrendszer azt jelenti, hogy a szervezet könnyedén felveszi a harcot a betegségekkel, fertőzésekkel. Ha egészséges vagy, erősebbnek és fittebbnek érzed magad, több az energiád. A goji bogyó képes erősíteni az immunrendszert, rendkívül magas a rost, vas, A- és C-vitamin tartalma. Ez a kombináció igazi szuper étellé teszi, mert olyan erősen működik, akár egy behatolásgátló rendszer. Még fehérjét is bevihetsz a gojival, 100 gramm-mal fedezheted a napi fehérje-beviteled 10%-át.

5. Idősek számára nagyon hasznos

Az idősebb emberek általában kevésbé élnek aktív életet és sokkal fogékonyabbak a betegségekre. A goji bogyó számos betegséggel veszi fel a harcot, miközben javítja az idősek általános egészségét és közérzetét. A kutatások szerint a goji csökkenti a makuladegeneráció esélyét. Már említettük, hogy az ízületi fájdalmakat is enyhíti a goji, ami nem elhanyagolható az idősek számára, akik gyakorta szenvednek hasonló panaszoktól. Egy amerikai tanulmány érdekes hatást mutatott ki a goji kapcsán: a bogyót fogyasztó, influenza elleni oltáson átesett idősek sokkal hatékonyabban győzték le a betegséget, mint a gojit nem evők. Az idős emberek számára akár a legátlagosabb influenza is komoly kockázatot jelenthet, ezért érdemes minden természetes megoldást érdemes felhasználni, ami a segítségükre lehet a gyógyulás során.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X