Főoldal > EGÉSZSÉG > Amit eddig nem mertél megkérdezni a nőgyógyászodtól

Amit eddig nem mertél megkérdezni a nőgyógyászodtól

egészségfertőzéshüvelynőgyógyásznőgyógyászati vizsgálatszexterhességvagina
0

Írta:

Te is ahhoz a többséghez tartozol, akik zavarban vannak a nőgyógyászuk előtt és csak ritkán mernek kérdezni?

Nyugi, mi helyetted is feltettük a legrázósabb kérdéseket dr. Siklós Pálnak, a Róbert Károly Magánkórház orvosigazgatójának, szülész-nőgyógyász főorvosának – íme, a válaszok!

„Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?”

Egy egyszerű tisztálkodási gyakorlat elegendő, nem kell borotválkozni előtte, sem nagyszőrtelenítést végezni, mert a nőgyógyászokat tényleg nem érdekli az intim szőrzet. Pisilni viszont érdemes elmenned előtte, hiszen teli húgyhólyaggal kellemetlenebb a vizsgálat. Emellett pár pluszinfónak is utána kellene gondolnod, mint például az utolsó menstruációd időpontja, a panaszaid pontos leírása (amennyiben vannak), illetve az előző nőgyógyászati zárójelentéseid, papírjaid.

„Mi történik, miközben a doki odalent matat?”

A szeméremtest megtekintése után a vizsgáló orvos egy hüvelytükörrel óvatosan feltárja a hüvelyt és látótérbe hozza a méhnyakat. Aztán egy speciális nagyítóval megtekinti a méhszáj felszínét és hámborítását. A tükör eltávolítása után pedig egy úgynevezett kétkezi (bimanuális) vizsgálattal áttapintja a kismedencei szerveket (méh, petefészkek, petevezetők, illetve a méh környezete). Gyakran végeznek ezután hüvelyi ultrahang vizsgálatot, amellyel a kismedencei szervek szerkezetének és méretének pontosabb felderítése lehetséges.

„Esemény utáni tablettára lenne szükségem. Mi ilyenkor a teendő?”

Azonnal orvoshoz kell fordulni, aki receptre írja fel az esemény utáni tablettát. Ezt 72 órán belül kell bevenni, ám a védettség közel sem 100%-os! Mellékhatásként átmeneti vérzészavar, ritkán fejfájás, fáradtság léphet fel – épp ezért semmiképp sem lehet akutan használni, keressetek másik védekezési módot!

„Leszbikus vagyok. Az orvosomnak tudnia kell erről?”

A leszbikus hajlamot mindenképpen közölni kell a nőgyógyásszal, hiszen a nemi fertőzések ugyanúgy terjednek, mint a heteroszexuálisoknál. A HPV aránya például magasabb a nőknél, amit nemcsak hüvelyi úton, hanem orálisan és bőrkontaktussal is el lehet kapni.

„Vízben, medencében is teherbe eshetek?”

Abszolút lehetséges! Ez azért történik, mert a közösülés során az ondó közvetlenül a hüvelybe jut – a víz nem avatkozik bele az együttlétbe. Ha azonban az ejakuláció meleg vízben, jacuzziban vagy habfürdővel teli vízben (és nem a hüvelyben) történik, rendkívül kevés rá az esély.

66261930 - success gynecologist examination, doctor with patient doing gynecology exam

„Elkaptam egy gombás fertőzést. Szexelhetek?”

A férfiakra teljesen ártalmatlan a hüvelyben található gomba, a szex azonban mégis kerülendő, hiszen kellemetlen és fájdalmas is lehet. A gombaölő készítmények, kenőcsök ráadásul az óvszer és a pesszárium anyagát is gyengítik!

„Aggódom, hogy orális szex közben rossz illatú/ízű leszek. Mit tegyek ellene?”

A női szerv „alapízét” a hormonok, a fertőzések és a menstruáció egyaránt befolyásolják. Kutatások szerint a peteérés idején a legkellemesebb a női nemi szerv illata. A sok gyümölcs fogyasztása pozitív irányba, míg a cukros és fűszeres ételek negatív irányba viszik a női szerv ízét, illatát.

„Menstruáció közben biztonságos szexelni?”

Higiéniai szempontból nem javasolt, mert nagyobb a fertőzések kialakulásának kockázata. A megtermékenyülés ugyanakkor nem lehetséges, mert a méhnyálka ekkor válik le a hüvely faláról. A teherbe esés csak akkor történhet meg, ha nem „igazi” menstruációról, hanem közti vérzésről van szó.

„Szülés után meg fog változni a vaginám?”

A hüvely tágassága szülés után változhat, de a szexuális életet csak nagyon ritkán befolyásolja negatív irányba. A hüvely a legerősebb és legrugalmasabb női szerv, ami izomból áll össze, ennek megfelelően Kriston- vagy Kegel-intimtorna gyakorlatokkal erősíthető, valamint lézeres hüvelyszűkítés is igénybe vehető. A szülés után a hüvelynek regenerálódásra van szüksége, de hat hét után már nyugodtan lehet szexelni.

„Mennyire legyek tiszta? Használjak valamilyen intim mosakodót vagy gélt?”

Nem szükséges, hiszen egy egészséges hüvely öntisztító. Intim mosakodásnál a hüvelybe szappan ne kerüljön, csak kívülre, a nagyajkakra! A tisztálkodószer pedig mindig savas pH-jú legyen, hiszen a lúgos felboríthatja a hüvelyi váladék flóráját.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg! 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X