Főoldal > EGÉSZSÉG > A jóga meglepő előnyei

A jóga meglepő előnyei

alakformálásedzésjógamozgássporttesttestmozgás
0

Írta:

A jóga az egyik olyan edzésmódszer, mely az egész tested megmozgatja. De a testen kívül mentálisan is van edzésértéke. A pózok és mozdulatok segítenek, hogy hajlékony és fitt maradj. A jóga megtanít, hogyan koncentrálj, hogyan tárd ki az elméd.

 

Lássuk, mik a jóga elképesztő előnyei számodra!

1. Kalóriát égetsz

Amikor jógázni mész, 200-600 kalóriát is elégethetsz az órán. A yinyasa jógával kb. 400 kalóriát, míg a bikram jógával több mint 600 kalóriát égetsz el egy óra alatt.

2. Csökkenti a stresszt

Amikor stresszesnek érzed magad, az izmaid pedig már feszülnek az idegességtől, akkor van itt az ideje jógázni egyet. Nagyon sok póz kifejezetten csökkenti a stresszt. Ha a lábaidat a fallal párhuzamosan helyezed, az egyik legjobb stresszcsökkentő pózt választottad.

3. Irányítja a súlyod, segíti a fogyást

A jóga segít lefogyni, hiszen már korábban említettük, mennyi kalóriát égethetsz. De a jóga hatékonysága nem csak ebben rejlik. Ha rendszeresen jársz jógázni, akkor egy életmódváltás is bekövetkezik, melynek hatására egészségesebben táplálkozol és jobban odafigyelsz magadra.

4. Okosabbá tesz

Egy kutatás szerint a jóga hozzájárul ahhoz, hogy az agyműködés fokozódjon, a kognitív képességek és a memória pedig javuljanak. A kutatás során a heti 3 alkalommal jógázók képességeit hasonlították össze nem jógázókéval.

5. Segíti az inkontinencián

Egy másik tanulmány során a jóga és a vizelési zavarok között kerestek összefüggéseket. A kutatási alanyok vizsgálata során a vizeletvisszatartás 70%-os javulást mutatott rendszeres jógázás mellett.

jogas2.jpg ()

6. Csökkenti a menstruációs fájdalmat

Egy 2013-as tanulmány szerint a relaxáció  és meditáció-központú jóga nagyon hatékonyan segít olyan nőkön, akik erős menstruációs fájdalmaktól szenvednek.

7. Megelőzi a betegségeket

A jóga hatásosan serkenti a vérkeringést az egész testben. Ha kicsit rosszabbul érzed magad, úgy érzed, valami bujkál benned, menj jógázni.

8. Jobb futó leszel

A futáshoz nagyon jó, ha az izmaid rugalmasak és lazák. Nos, a jóga ezen nagyon jól tud segíteni. Azonban nem csak az izmokon, de a tudatodon is segít. Sokkal jobban teljesítenek az olyan pszichikai sportot űző emberek, akik az edzések mellett jógáznak.

9. Lerövidíti az izomregenerációt

A jóga segít hosszabb és rugalmasabb izmokat alkotni. Ezen felül fokozza a vérkeringést az egész testedben. Ha egy hosszú, nehéz edzés vagy verseny után vagy, ne várd meg az izomlázat, menj jógázni.

10. Ellazít

Ha nagyon aggódsz valami miatt, ideges vagy valamiért, a jóga segít abban, hogy ellazulj, relaxált legyél. Ez nem csak a testednek jó, de kitisztult fejjel könnyebb megoldást találni a problémára. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X