Főoldal > MOZGÁS > 5 szuper jógagyakorlat a jó testtartásért

5 szuper jógagyakorlat a jó testtartásért

egészségfitneszjógatesttartás
0

Írta:

A legtöbb ember rengeteget utazik akár naponta ingázva a munkahelye és az otthona között, sokat ül a számítógép és a tévé előtt. Mégis mi lehet az, ami megkímélhet a rossz testtartástól a mindennapokban?

Nos, például olyan jógagyakorlatok, amiket nem feltétlenül kell jógaklubban végezned, hogy jótékony hatásúak legyenek, hanem a napi rutinod részévé teheted, így segít a beállt váll kilazításában és az egyenes testtartásban. Végezd reggelente az alábbi gyakorlatokat, vagy a nap folyamán több részletben, amikor épp időd engedi. Meglátod, nemcsak a helyes testtartás kialakításában segít, hanem az agy felfrissítésében, a hangulat javításában és a feltöltődésben is.

asztalpozjo.jpg ()1. Asztal póz

Ülj a le földre úgy, hogy a térded legyen behajlítva, talp a földön, tenyerek a csípő mellett, az ujjak előre nézzenek. Lélegezz be és emeld a csípőd addig, amíg a gerinced vízszintes helyzetbe kerül a padlóval. Mélyeket lélegezve folytasd a csípőemelést, 3-5 mély lélegzésen át. Ismételd meg ezt kétszer, háromszor.

2. Mellkastágító póz

elorehajlas.jpg ()Állj egyenesen kis terpeszben, a karokat emeld fel mellső középtartásba, a két tenyered szorítsd össze. Emeld meg, majd vidd hátra a karjaidat úgy, hogy a két lapockád összeérjen, a kezeidet pedig szorítsd ökölbe. Ejtsd hátra a fejed, és hajolj hátra olyan mélyen, ahogyan csak megerőltetés nélkül sikerül, közben a medencéd told teljesen előre. Maradj ebben a tartásban 5 másodpercen át. Ezután nagyon lassan emelkedj fel, hátul kulcsold a kezeidet és hajolj előre, a fejed ejtsd előre. Hagyd, hogy testsúlyod előre húzzon, a nyakad és a fejed próbáld teljesen ellazítani. Maradj ebben a helyzetben 1 percen át, közben próbáld a kezed hátul egyre lejjebb a fejed felé vinni. Végül lassan egyenesedj fel, lazíts, majd kétszer ismételd meg a gyakorlatot.

asztalpoz.jpg ()3. Híd póz

Feküdj a hátadra, a térded és a lábad legyen behajlítva a padlón, talpak a földön, kissé terpeszben, karok az oldalad mellett. Csúsztasd a lábad a feneked felé, miközben megpróbálod megérinteni az ujjaiddal. Lélegezz be, majd préseld ki a levegőt, közben emeld meg a csípőd az ég felé. Fűzd össze az ujjaidat ökölbe a lapockák alatt, és próbáld kinyújtott karjaidat a padlón a sarkad felé tolni. Közben vegyél 3 vagy 4 mély levegőt. Álladdal közelítsd a mellkasod felé, majd lassan ereszd le a csípőd. Ismételd a gyakorlatot 2-5 ször.

4. Felfelé néző kutya póz

felfelenezokutya.jpg ()Feküdj hasra, tenyered legyen közvetlenül a váll vonalában, könyököd behajlítva, lábaid nyújtva  a padlón, lábfejeid összezárva, talppal felfelé nézzenek. Ebben a testhelyzetben lélegezz be, majd kilégzés közben szép lassan nyomd ki a felsőtested. Egyenesítsd a karjaidat, gördítsd a vállaidat kissé hátra és lefelé, miközben tekintetedet a rézsútosan plafon felé irányítsd. Ezután a lábfejedre támaszkodva emeld meg a lábad és a törzsed, majd tartsd meg ezt a pozíciót pár centivel a padló fölött 2-4 lélegzetvételnyi ideig. Ismételd a gyakorlatot 2-3-szor.

5. Tehén arc póz

cowpose.jpg ()Ülj a földre és tedd át a jobb lábad a bal lábadon úgy, hogy megpróbálod a bal térded a jobb térd fölött tartani. Lélegezz be és közben hajlítsd be jobb karodat a hátad mögött és próbáld meg tenyérrel kifelé, egyre feljebb csúsztatni a hátadon, majd emeld fel a bal karodat és felülről igyekezz megfogni a jobb kezed. Ha a kezeid nem érnek össze, használj egy kendőt összekötőnek. Tartsd meg ezt a pozíciót körülbelül egy percig, közben megpróbálhatsz előrehajolni, míg a fejed el nem éri a térded. Ezután ismételd meg másik kezeddel is a gyakorlatot, majd mindkét kezeddel még kétszer. Összpontosíts arra az oldaladra, amelyik merevebb, nehezebben mozog, és gyakorlat közben figyelj arra, hogy a hátad legyen teljesen egyenes!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X