Főoldal > MOZGÁS > 11 jógagyakorlat a karcsú, tónusos alakért 35 év felett

11 jógagyakorlat a karcsú, tónusos alakért 35 év felett

egészségfitneszjógamozgás
0

Írta:

Harmincöt éves kor felett változik a test: a hormonműködés, nyomot hagy a gyerekszülés, lelassul az anyagcsere és könnyebben felszaladnak a kilók. Ezek magukban vagy együttesen okolhatók azért, hogy a has kerekebbé és puffadtabbá válik. De van egy jó hírünk, nem kell állandóan haslefogó fehérneműt viselned, sem kemény és többórás edzésekbe kezdened az erősebb törzsizmokért, elegendő 15 percig jógázni.

Kimberly Fowler, jógaguru megalkotta a kondicionáló, törzsizomzat erősítő jógaprogramot a 35 év felettiek számára. Ez a mozgásprogram az alap jóga ászanákat kombinálja könnyű súlyzós gyakorlatokkal, hogy újjávarázsolja tested középső részét.

„A jóga arról ismert, hogy relaxál és rugalmassá teszi a testet, de ez egyben egy teljes testedzés is, amely erősíti és hosszabbítja a törzs izmait. Amikor kis súlyokkal kombináljuk, ötvözzük a jóga hasfeszesítő hatását a kalóriaégetéssel, az anyagcsere felpörgetésével és a kalóriaégető izomtömeg építésével, így válik lapossá és feszessé a has”- mondja az 55 éves jógaguru, aki saját testét próbálta először formába hozni, ma pedig már több mint 500 tanítványának adja tovább a maga által fejlesztett hibrid edzést.

A lágy mozgások hatása szinte azonnal látható, főleg a haránthasizmokon. „Ez az izom úgy működik, mint egy természetes fűző. Erősítésével automatikusan széppé formálódik a has”- fűzi hozzá módszeréhez Kimberly Fowler.

Az alábbi gyakorlatsort végezd el heti 6-szor. Az első időkben végezd súly nélkül, egészen addig, míg a pózok kényelmessé és pontossá válnak. Fókuszálj a légzésre, és ne siesd el a mozgást, pontosan végezd a gyakorlatokat, mert így jobban erősödnek a törzs izmai, mint gyors és pontatlan mozgással. Mindegyik póz közben figyelj a tested középső részére, feszítsd a törzs izmait. A gyorsabb eredményért ismételd meg a fő gyakorlatokat akár kétszer-háromszor.

Készen állsz az erős és lapos hasra? Csak egy jógamatracra és egy pár 1-1,5 kg-os súlyzóra lesz szükséged.

Bemelegítés

Ülj törökülésben, tarts egyenesen a hátad a törzsizmaid megfeszítésével. Húzd a hasad gerinced felé, a fejed pedig a plafon felé, a vállaid pedig told le a füleid mellől. Csukd be a szemed és lélegezz mélyen. Tartsd ki ezt a pózt pár pillanatig, majd engedd el és ismételd meg újra.

gyak2.jpg ()Könnyű gerinccsavarás

Feküdj a hátadra. A bal lábad hagyd kinyújtva a talajon, a jobb lábad pedig húzd fel, majd told el az ellentétes irányba, úgy, hogy a vállaid ne emelkedjenek fel a talajról. Míg a jobb lábaddal balra, addig a jobb kezeddel jobb irányba nyújtózz, a fejed is kövesse az irányt. Tartsd 30 másodpercig, majd ezt a csavart nyújtózást végezd el a másik oldalra is.

gyak3.jpg ()Hintázásból felállás

Feküdj a hátadon, öleld át a térdeid és húzd a mellkasodhoz. Hintázz oda-vissza a válladtól a csípődig. Ha úgy érzed, kész vagy rá, gördülj fel teljesen és állj fel. (Kezdők támaszkodhatnak a kezükön, hogy ezzel segítsék a feltolást.) Vegyél egy mély levegőt, majd lélegezd ki, és hajolj előre a csípőddel. Hajlítsd be a térdeid, és ragadd meg a súlyzókat. Lélegezz be, és lassan emelkedj felállásba. Emeld fel a karjaid a plafon felé, a súlyzókkal a kezedben.

gyak4.jpg ()Tricepsz székpózban

Álló helyzetben rakd a karjaid a törzsed mellé, lábaid érjenek össze. Süllyeszd a csípőd lefele, mintha le akarnál ülni egy székre. Hajlítsd be a könyököd, és emeld fel a súlyt a mellkasodhoz. Lassan nyújtsd ki a karjaid a tested mögé, így dolgozik a tricepszed. Ismételd meg ötször, majd térj vissza a kezdő állásba.

Harcos I. póz súlyemeléssel

gyak5.jpg ()Fogd meg a súlyzókat állásban, majd a bal lábaddal lépj hátra háromlépésnyire, a jobb térded pedig hajlítsd be 90 fokban. Emeld fel a karjaid a plafon felé, a tested alsó részét pedig tartsd egyenesen, mozdulatlanul, harcos 1 pózban. Figyelj arra, hogy a csípőd és a vállaid előre nézzenek, és ne forduljanak ki egyik oldalra sem. Hajlítsd be a könyököd, és lassan hozd le a súlyzókat vállmagasságig, majd ismét emeld fel a súlyt. Tartsd a könyököd magad mellett, a tenyereid nézzenek egymás felé. Ismételd meg 5-ször. Majd tedd a súlyokat a vállaidra és tartsd meg 1 percig.

Harcos II. póz bicepszerősítéssel és vállemeléssel

gyak6.jpg ()Állj be az előző Harcos 1 pózba, jobb lábad legyen elöl. Forgasd el a csípőd és a vállaid balra, így kerülsz Harcos 2 pózba. Nyújtsd ki a karjaid vállmagasságba, tenyereid nézzenek a plafon felé. Hajtsd be az alkarjaid és emeld a vállaidhoz, majd ismét nyújtsd ki. Ismételd meg a karhajlítást 5-ször. Ezután tartsd a karjaid kinyújtva, tenyérrel lefele. Emeld meg csak pár centire, és tartsd meg egy kicsit, mielőtt ismét vállmagasságba engeded. Ezt is ismételd meg 5-ször. Állj vissza kezdőállásba, majd másik oldalra is végezd el mindkét karizomgyakorlatot.

gyak7.jpg ()Hőspóz súlyemeléssel

Ülj rá a saját térdedre a matracon. Ragadd meg a súlyzókat, tedd rá a combodra, tenyérrel lefele. Vegyél egy nagy levegőt, lélegezz ki, közben lassan emelkedj fel térdre és hozd fel magad előtt a súlyzókat a mennyezet felé. Használd a törzsizmok erejét, lassan ülj vissza lendület nélkül, visszatérve a kezdő pozícióhoz. Ismételd meg lassan és kontrolláltan a gyakorlatot 5-ször.

Csónak póz súlyzóval

gyak8.jpg ()Ülj le behajlított térdekkel, talpak a talajon. Ragadd meg a súlyzókat! Emeld fel egyszerre a hajlított lábaidat a talajról, keresztezd a karjaid a mellkasodnál. Figyelj rá, hogy a gerincedet egyenesen tartsd, megemelt mellkassal. Tartsd megfeszítve a hasizmaidat, törzsed pár centivel közelítsd a talajhoz, majd emelkedj vissza és nyújtsd ki a karjaid (súlyzóval a kezedben) a térdeid mellé, a talajjal párhuzamosan. Tartsd meg 10 másodpercig, majd végezz el 5 ismétlést.

Híd csípőemeléssel

gyak9.jpg ()Feküdj hanyatt, a térdeid legyenek behajítva, talpak a talajon. Hozd a sarkad minél közelebb a fenekedhez, úgy, hogy meg tudd érinteni a nagy lábujjaid. Vedd magadhoz a súlyzót, emeld fel és engedd le a fejed felé a talajig, miközben felemeled a csípőd a talajról. Amikor a kézfejed eléri a talajt, lassan fordítsd meg a mozgás irányát és engedd vissza a csípőd a talajra. Ismételd meg 5-ször. Végül öleld a térdeid a mellkasodhoz, hintáztasd magad egyik oldalról a másikra, hogy átmasszírozd a hátad. 

Könnyű gerinccsavarás

Ismételd meg a második pózt, tartsd a nyújtást fél percig mind a két oldalon.

gyak11.jpg ()Hullapóz

Feküdj hanyatt, nyújtsd ki a lábaid, engedd, hogy a lábfejeid oldalra dőljenek. A kezeid pihenjenek a tested mellett, tenyerekkel felfelé. Csukd be a szemed! Lélegezz be mélyen az orrodon keresztül, és lélegezd ki a levegőt a szádon. Végy két nagy levegőt és engedd a tested pihenni! Maradj ebben az utolsó pózban legalább 2 percig. Utána finoman fordulj a jobb oldaladra és ülj fel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X