Főoldal > EGÉSZSÉG > 13 tuti tipp, hogy elkerüld a téli betegségeket

13 tuti tipp, hogy elkerüld a téli betegségeket

betegségegészséggyógyuláshidegimmunrendszerinfluenzamegfázásnáthatél
0

Írta:

Most, hogy beköszöntött az igazi tél, megnőtt az esélye annak, hogy elkapj valami nyavalyát, például az influenzát, vagy legalább benyelj egy kiadós megfázást. Mivel senki sem szeret beteg lenni, érdemes odafigyelni néhány dologra az immunrendszer és az egészség érdekében.

1. Ha kezet mosol, akkor ne csak a tenyeret, kézfejet és az ujjakat mosd meg alaposan szappannal, hanem tűrd fel a ruhád ujját minél jobban, és az egész alkarodat dörzsöld át meleg vízzel és szappannal. Így még több kórokozót és szennyeződést el tudsz távolítani a kezedről.

2. Lehetőleg használj papír kéztörlőt a textiltörölköző helyett. Méghozzá azért, mert a nedves textiltörölközőn könnyen elszaporodnak a kórokozók, míg a papírtörlőt használat után rögtön ki tudod dobni. Sajnos ez nem túl környezetbarát megoldás, még akkor sem, ha az egészség megőrzéséről van szó.

3. Egyél csontlevest. Nem csak a népi és családi hagyományok miatt érdemes csontlevest/húslevest fogyasztani, amikor kicsit gyengébbnek érzed magad, hanem a kutatások szerint is. Állítólag a csontvelőben található zsír hatékonyabb működésre ösztönzi a fehérvérsejteket, amelyek a fertőzések ellen küzdenek.

4. Igyál bodzalét, mert a bodza fekete fogyójában lévő antioxidánsok és vitaminok képesek elpusztítani a betegséget okozó baktériumokat és az influenzavírusokat.

5. Menj a szabadba, mert a kinti mozgás segít erősíteni az immunrendszert, és a hidegben a baktériumok és a vírusok terjedése is lelassul.

6. Vágd rövidre a körmeidet, hogy megakadályozd alattuk a szennyeződés, bacilusok megtapadását.

7. Ízesíts gyömbérrel, mert vírusölő hatóanyagai segítenek őrizni az egészséget, védenek a fertőzésektől, és erősítik az immunrendszert is. Keverj egy evőkanál friss, vagy egy teáskanál szárított gyömbért a teádba minden nap.

betegseg2.jpg ()

8. Párásíts, ha száraz a levegő a lakásban. A száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyákat, a kiszáradt nyálkahártya pedig remek táptalajt biztosít a baktériumok és vírusok számára, így nagyobb eséllyel betegedhetsz meg, vagy jöhetnek elő az allergiás tüneteid. De párásításkor figyelj oda, hogy ne vidd túlzásba, mert a túl nedves környezet is kedvez a kórokozóknak, penészgombáknak! A lakás ideális páratartlama 40-60 százalék.

9. Ne vidd túlzásba az italozást. Napi egy pohár vörösbor még egészséges, de ha ennél többet iszol, kutatások szerint gyengíted a fehérvérsejtek működésének hatékonyságát.

10. Tartsd melegen a lábad, ha ugyanis hideg a láb, a test oda pumpálja a vért, hogy fel tudja melegíteni azt, emiatt viszont gyengül a nyálkahártyák vérellátása, és ezzel azok védettsége is a “besurranó” kórokozókkal szemben.

11. Lélegezz mélyeket. Kutatások szerint néhány mély levegővétel segít megelőzni a tüdőgyulladást és más tüdőbetegségeket. Próbálj úgy levegőt venni, hogy a hasad kidülledjen levegővételkor, majd fújd ki a levegőt. Ezt kezdetben naponta háromszor ismételd, majd próbálj minél többször így levegőt venni, hogy később ez a módszer természetessé válhasson.

12. Aludj legalább napi 7 órát. Segíts az immunrendszerednek azzal, hogy kipihened magunkat, így könnyebben elkerülheted a betegségeket, vagy ha már elkaptál valamit, könnyebben le is tudod győzni. 

13. Szedj C-vitamint és Echinaceát, azaz kasvirág kivonatot. Ezek ugyanis nagyban segítik az immunrendszer megfelelő működését.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X