Főoldal > EGÉSZSÉG > Mióta nem álltál fel a székből? Ideje megmozgatni magad!

Mióta nem álltál fel a székből? Ideje megmozgatni magad!

derékfájásegészséggerinchátfájásirodamunkanyakfájásporckorongülőmunka
0

Írta:

Mindennapos hátfájás, nyakfájás, sajgó derékfájás, zsibbadó lábak. Ezek mind az ülőmunka velejárói, szinte kortól függetlenül. Az irodában ülve, a nap vége felé gyakran már fel sem figyelünk arra, hogy testünket rendellenes helyzetben tartjuk: görnyedt háttal ülünk, merev nyakkal meredünk a monitorra, lábunkat pedig már órák óta meg sem mozdítottuk. Nem meglepő hát, hogy a tartós ülőmunka bizony nem járul hozzá gerincünk egészségéhez. Elkeseredésre azonban semmi ok, néhány átmozgató gyakorlattal enyhíthetünk elmerevedett és fáradt tagjainkon!

„Az ülőmunkát végzők körében a mozgásszegény életmód és görnyedt testtartás következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki porckorong-betegség és egyéb gerincbántalom. Fennáll az elhízás veszélye is, amely akár mozgásszervi rendellenességeket, cukorbetegséget, magas vérnyomást vagy szív- és érrendszeri betegségeket is előidézhet. Ezek elkerülése érdekében folyamatosan váltogassuk a testhelyzetünket munka közben, valamint óránként mozogjunk egy kicsit, hogy felfrissítsük a testünket, felélénkítsük a vérkeringésünket” – mondta dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa.

Mire figyeljünk az egész napos ülőmunka során?

· Álljunk fel óránként pár percre, esetleg sétáljunk néhány lépést, hogy átmozgassuk a testünket.

· Ha szükséges, használjunk olyan eszközöket, amelyek segítik felvenni és megtartani a helyes testtartást.

· Ne üljünk sokáig egyféle pózban, folyamatosan változtassunk testhelyzetünkön és vegyük fel a megfelelő ülőpozíciót.

· A monitor és a számítógép helyzete is kényelmesen igazodjon hozzánk, ne legyen túl magasan vagy túl alacsonyan.

· Amikor megtehetjük, végezzünk ülőtornát: emelgessük a lábunkat, végezzünk fejkörzést, húzzuk ki magunkat, forgassuk meg törzsünket.

Egy kis mozgás minden nap!

A munkahelyen kívül is tehetünk a mozgásszegény életmód okozta betegségek elkerülése érdekében. Érdemes a rendszeres testmozgást beiktatni a mindennapjainkba. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy munka után minden nap az első utunk az edzőterembe vezessen. Találjuk meg azt a mozgásformát, amelyet örömmel végzünk heti három-négy alkalommal, legalább fél órán keresztül. Az intenzív edzés mellett a finomabb, átmozgató jellegű gyakorlatok különösen jók az ülőmunkát végzőknek, ugyanis ezzel kevésbé terheljük meg a szívünket, ízületeinket. Ezeket az egyszerűbb gyakorlatokat pedig otthon is végezhetjük pár percben. Az úszás kifejezetten lazító sporttevékenység, a görcsösen feszülő izomzatunknak pedig egy meleg fürdőzés, termálvíz, masszázs is jól fog esni.

„A fent említett jó tanácsokat megfogadva sokat tehetünk egészségünk megőrzése és a mozgásszegény életmód okozta problémák elkerülése érdekében. Ha ennek ellenére mégis kialakulnak a kellemetlen tünetek, vagy már meglévő panaszokkal küzdünk, bátran kérjük szakorvos segítségét, hogy mihamarabb újra fájdalommentesen, jókedvűen töltsük a dolgos hétköznapokat, és a pihenést se keserítse meg hát- és derékfájás” – tette hozzá a doktornő.

Forrás: Morpho


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X