Főoldal > EGÉSZSÉG > Túl sok a gyomorsavad? Egyél zellert!

Túl sok a gyomorsavad? Egyél zellert!

diétaegészségegészséges életmódelsavasodáslúgosítzeller
0

Írta:

A zeller szerencsére újra fénykorát éli, ami nem csak ízének, de sokoldalú felhasználási lehetőségének is betudható. Különösen ajánlott sok zellert fogyasztani annak, aki szervezete elsavasodásával küzd, de rengeteg más pozitív élettani hatása is ismert, amiért érdemes mindig tartani otthon belőle.

Lúgosítás zellerrel

Érdemes a nyers zellergyökeret és -szárat felvenni a mindennapos étkezéseidbe, főleg, ha a sav-bázis egyensúly felborulása miatt szinte állandóan küzdesz azzal a bizonyos maró, kellemetlen érzéssel a nyelőcsövedben. A zellerben található ásványi anyagok helyreállítják a vér sav-lúg egyensúlyát. Fogyassz minél több zellert saláta vagy köret formájában, és már néhány nap elteltével érezhető lesz a pozitív változás.

Erősíti az immunrendszert

A zeller értékes tápanyag és vitaminforrás, található benne nátrium, kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium és néhány nyomelem is. Mindezeknek köszönhetően rendkívül jó hatással van a szervezet ellenálló képességére, így a betegségek megelőzésére is. Sőt, a zellerszár illóolajokat és flavonoidokat is tartalmaz, ezért rák- és ráncmegelőző hatásairól is érdemes említést tenni.

50425766 - celery sticks with dip

Serkenti a veseműködést

A zeller rendszeres fogyasztásával hozzájárulunk vesénk egészségéhez is. A zeller vizelethajtó hatása miatt jól megdolgoztatja fő kiválasztó szervünket, sőt még a vesehomokot is kihajtja. Különösen ajánlott sok zellert fogyasztania azoknak, akik valamilyen betegség vagy gyógyszer hatása miatt vizesedéssel küzdenek, vagy méregteleníteni szeretnék szervezetüket.

Hangulatjavító 

A népi gyógyászatban már nagyon régóta használják a zellert különböző betegségek kezelésére. Azonban azt kevesen tudják, hogy nem csak testi, de lelki bajokra is gyógyír lehet ez a szuperzöldség. Megfigyelték, hogy aki rendszeresen fogyasztja, annak kedélyállapota is jobb, hiszen a zeller kitűnő stresszoldó. A lényeg, hogy jókedvünk, kiegyensúlyozottságunk érdekében készítsünk minél több zellerből készült finomságot.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X